Március 3. A HALLÁS VILÁGNAPJA

A hallás világnapja egy évenkénti, globális érdekképviseleti esemény és figyelemfelkeltő kampány, amely cselekvésre szólít fel a hallássérülés és az ahhoz kapcsolódó kérdések kezelése érdekében. Célja, hogy felhívja a figyelmet a hallásvesztésre, valamint elősegítse a fülészeti és hallásgondozást az egész világon.

A 2021. évi hallás világnapja jelmondata:

HALLÁSGONDOZÁST MINDENKINEK!
Szűrés – Rehabilitáció – Kommunikáció

A WHO, az ENSZ Egészségügyi Világszervezete ebben az évben első alkalommal, március 3-án Hallás Világjelentést (World Report on Hearing – WRH) ad ki a világnap alkalmából.

Mind a hallás világnapja, mind a Hallásról szóló Világjelentés terjesztése nagyszerű lehetőségeket kínál a fül- és hallásgondozással kapcsolatos tudatosság növelésére és a cselekvés elősegítésére szerte a világon.

Világszerte egyre növekszik a hallássérült személyek száma, és a hallásvesztés jelentős hatást gyakorol a társadalomra, ezért az Egészségügyi Világközgyűlés 2017-ben elfogadott egy állásfoglalást (WHA70.13), amely arra ösztönzi tagállamait, hogy vonják be a fülészeti és hallásgondozást a nemzeti egészségügyi terveikbe. Ennek tagállami szintű elősegítése érdekében dolgozta ki a WHO a Hallás Világjelentését, amely a következő témaköröket tartalmazza:

 • MIÉRT fontos a fülészeti és hallásgondozás?
 • MI a fülészeti és hallásgondozás?
 • HOGYAN integrálhatják az országok a fülészeti és hallásgondozást a nemzeti egészségügyi terveikbe az világszintű egészségügyi lefedettség érdekében?

A Hallásról szóló Világjelentés révén a WHO érzékenyíteni kívánja a döntéshozókat a hallásérzet fontosságára az élet minden szakaszában, a bölcsőtől a sírig. A jó hallás és kommunikáció kulcsfontosságú a társadalmi interakcióink, az oktatás, a foglalkoztatás és általános jóllétünk szempontjából is.

A hallás világnapja 2021 plakátja

A Hallásgondozást mindenkinek! kampányon belül négy kulcsüzenet van, amelyeket a Világjelentés részletesen kidolgozott:

 1. Elfogadhatatlan a fel nem ismert halláscsökkenéssel és fülbetegséggel élő emberek magas száma.
 2. Cselekvésre van szükség a hallássérülés egész életen át történő megelőzése és kezelése érdekében.
 3. A hallásszűrésre és -gondozásra fordított pénzügyi források biztosítása kedvező a hallássérült személyeknek, a társadalom számára pedig költségmegtakarítást eredményez mindennek a megvalósítása.
 4. Az emberközpontú fülészeti és hallásgondozást be kell építeni a nemzeti egészségügyi tervekbe a világszerte biztosított hozzáférés érdekében.

A Világjelentésben megjelenik a jelnyelv is
A WFD azon dolgozik, hogy a jelnyelvek is szerepeljenek ebben a jelentésben. Ez az első alkalom, hogy a WHO megemlíti a jelnyelvet egy jelentésében. Ez egyben alkalom a jelnyelv nemzeti szintű elfogadásának ösztönzésére is.

A fül- és hallásgondozás elsődlegességének kiemelése – Hallás Világjelentés

A hallás világnapján figyeljünk a jelnyelvekre!

A Siketek Világszövetsége videóüzenete a hallás világnapja alkalmából (nemzetközi jelben)

(a videó a képre kattintva indítható)

Ma ünnepeljük a hallás világnapját.
A nap 2021. évi témája:
Hallásgondozást mindenkinek!
Szűrés. Rehabilitáció. Kommunikáció.”

A kommunikáció és a nyelv fontos a siket emberek számára, ezért a WFD támogatja ezt az üzenetet, és azt kéri: A hallás világnapján figyeljünk a jelnyelvekre!

Idén az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kiadta a Hallásról szóló Világjelentést. A WFD adatok és kutatások biztosításával, valamint visszajelzések révén részt vett ennek a jelentésnek az elkészítésében az elmúlt 4 év során. Ez az első alkalom, amikor a WHO jelentése a jelnyelveket is tartalmazza!

Négy fontos üzenetünk van:

 • Korai beavatkozás: A jelnyelvhez való hozzáférés alapvető emberi jog a születéstől kezdve.
 • A közösség bevonása: A siket közösségek erősítik a siket gyerekeket és fiatalságot.
 • Nyelv és kommunikáció: A jelnyelveket el kell ismerni és be kell építeni az élet minden részébe!
 • Holisztikus megközelítés: Minden siket gyermek és családtagjai számára biztosítani kell a jelnyelvekhez való hozzáférést.

További információ: http://wfdeaf.org/world-hearing-day-2021/

Szövetségünk nem csak ezen a napon fordít figyelmet a hallássérülésre.

Tudtad, hogy a SINOSZ-nak külön tematikus honlapja és hozzá kapcsolódó közösségi oldala is van a NAGYOTHALLÁS témakörében?

A SINOSZ Hangforrás honlap  hasznos információkat, olvasnivalókat és érdekességeket nyújt a nagyothallásról és a nagyothalló emberekről – nem csak hallássérült érdeklődőknek!

A legfontosabb tudnivalókat is összegyűjtöttük ezen a honlapon, ahol mostantól az eddiginél részletesebb, képekkel illusztrált, letölthető tájékoztatókat találtok

Érdemes követni a SINOSZ Hangforrás közösségi oldalát is – online közösségünkben várjuk az érintettek és hozzátartozóik, ismerőseik személyes tapasztalatait, észrevételeit, hasznos tanácsait a sorstársaknak, és persze a kérdéseitekre is igyekszünk választ adni.

A SINOSZ az elmúlt években több társadalmi célú, szemléletformáló reklámfilmet készített, melyek közül az alábbi három nagyothalló szereplőkkel készült. Az első film Szövetségünk munkaerő-piaci szolgáltatásához kapcsolódik a nagyothalló munkavállalók foglalkoztatásának előmozdítása érdekében, a második és a harmadik a hallássérült, konkrétabban a nagyothalló személyek kommunikációjának akadálymentesítési lehetőségét mutatja be a SINOSZ KONTAKT tolmácsszolgáltatása révén.

2020. évben a SINOSZ 6 foglalkoztatási témájú portréfilmet készített, melyekből siket és nagyothalló munkavállalók munka világában szerzett tapasztalatairól, eddigi karrierútjáról kapunk képet. E filmek célja kettős: egyrészt a sorstársak ösztönzése a kitartó, céltudatos és optimista hozzáállásra munkaálmaik elérése érdekében, másrészt a hallássérült személyek foglalkoztatására még nem kellően nyitott munkáltatók meggyőzése a pozitív, való életből vett példákkal.

Két nagyothalló fiatal portréjét elevenítjük most fel az alábbi filmekkel:

Bízunk abban, hogy az évenkénti HALLÁS VILÁGNAPJA események és kampányok, valamint a WHO Hallás Világjelentése hazánkban is pozitív változások elindítója lehet a hallásszűrés és -gondozás terén.