A SINOSZ Hódmezővásárhelyi Helyi Szervezete kirándulást szervezett 2020. október 6-án, mely során a Kiskunsági Nemzeti Parkhoz tartozó Mártélyi Tájvédelmi Körzetben található Ártéri tanösvényt kerestük fel.

Az esős reggel ellenére bátran vágtunk neki a kirándulásnak, és nem bántuk meg: odaérve kellemes, napos idő fogadott minket. Útközben megtekintettük a Makovecz Imre tervei alapján készült Boldogasszony házacskát Mártélyon, a Tisza-holtág felé vezető út mentén.

A Tisza-holtág tanösvény 2,6 km hosszú, 6 táblával jelzett állomással, melyen bemutatják a holtágak életét, madárvilágát, és a tiszai folyószabályozást is. Oda-vissza 2-2,5 órás sétával bejárható. A túra legszebb része a középtájon lévő pár száz méteres vízi tanösvény, ahol korlátokkal ellátott fapallók vezettek át minket a lápos ártéren. A holtág végénél megálltunk egy rövid piknikre, majd még elsétáltunk a holtág déli részén található szivattyúig, ahonnan alacsony vízállás esetén a holtág vízutánpótlása a szivattyúálláson keresztül a Tiszából történik.

Az üdülőterület és a tanösvény nyugalma, a táj érintetlen szépsége elvarázsolt bennünket, jó volt ide ellátogatni. Hazafelé menet még vetettünk egy pillantást arra az emlékműre a Festők dombján, mely azoknak állít emléket, akik beírták Mártély nevét a magyar művészet történetébe. A programot a SINOSZ SzÉP keretében valósítottuk meg.

KÉPEINKET IDE KATTINTVA LÁTHATOD