2021. október 23-án Matyóföldre kirándultunk a SINOSZ Szentesi Helyi Szervezetének tagjaival, mely során Mezőkövesd és Szomolya érdekességeit, nevezetességeit kerestük fel.

A hosszú utazás során először Mezőkövesden álltunk meg, mely rengeteg látnivalót kínál az idelátogatóknak. Az itt lakók Mátyás királytól kiváltságot kaptak hűségükért, ezért sok gyermek kapta a Mátyás keresztnevet, bizonyos vélekedések szerint ebből alakult ki a matyó név, a népcsoport neve. A Matyó Múzeumban tárlatvezetéssel ismerhettük meg a matyó népviseletet, a házak hagyományos berendezéseit, díszítéseit. A múzeum gyűjteményeinek jelentős részét a viseletek, hímzések, szőttesek képezik; valamint megtalálhatóak benne a paraszti élet eszközei, bútorai, cserépedényei is.

Mezőkövesd szülötte, Takács István festőművész életművét bemutató kiállítást is felkerestük, mely 2012-ben nyílt meg. Magyarország 290 templomában találkozhatunk munkáival, fő műve az Egri Bazilika kupolafreskója. Matyóföld és népe iránti szeretete érződik azokon a képein, melyeken a matyó világot örökítette meg, ahogyan a művész szemével látta a népviseletet és a parasztság életét.

Nem hagyhattuk ki az 1979-ben megnyílt Hajdú Ráfis János Mezőgazdasági Gépmúzeumot, mely Európában egyedülálló, rendkívül gazdag, több száz darabos magángyűjtemény. Száz évnél idősebb, működőképes gépmatuzsálemek is szerepelnek a kiállításon, de látható itt matyó gazdasági porta istállóval, ólakkal, valamint a gyűjtő saját alkotásaival díszített és berendezett pihenőház is.

Kirándulásunk során felkerestük Mezőkövesd legérdekesebb részét is, a Hadas nevű városrészt, mely népi műemlék házaival, szabálytalan kis utcáival igazi matyó világba kalauzolt bennünket. Az élő skanzen régi, 100-150 éves házai tájházként, alkotóházként várják az érdeklődőket, bemutatva a matyóság építészetét, életformáját, népművészetét, így az élő matyó népművészet autentikus színhelyének számít a városrész.

Ezt követően elindultunk utunk következő állomására, Szomolyára. A faluhoz közeledve már láttuk a tufába vájt fülkéket, majd megérkezve végigmentünk a Kaptárkő tanösvényen. A kaptárkövekről itt olvashatsz bővebben:

SZOMOLYAI KAPTÁRKÖVEK

Programunkat a SINOSZ SzÉP keretében valósítottuk meg. A hosszú kirándulás után élményekkel gazdagodva szálltunk be a buszba, és indultunk haza Szentesre.