Frissítés:

Április 30-ig Budapesten, a BKK járatain is ingyen, bérlet vagy jegy nélkül, a diákigazolványukkal utazhatnak az alsó tagozatos iskolások!

A járvány megfékezése érdekében meghosszabbítják a jelenleg is érvényben lévő védelmi intézkedéseket.
Április 19. után is kötelező lesz a közterületeken a maszkviselés, a távolságtartás, és érvényben marad az este 10 órától hajnali 5 óráig tartó kijárási tilalom is. Változatlanul hatályban maradnak a rendezvényekre, szálláshelyekre, szabadidős létesítményekre és a felsőoktatásra vonatkozó védelmi intézkedések.

Az oltási program előrehaladásával párhuzamosan már közeledik a védelmi intézkedések feloldásának második fokozata: az óvodák és az iskolák alsó tagozatai már megnyitnak, és a vendéglátóhelyek is készülhetnek a teraszaik hamarosan várható nyitására.

Április 19-én, hétfőn az óvodák újranyitnak, az általános iskolák alsó tagozatai (1-4.  évfolyamokon) pedig visszatérnek a rendes, tantermi oktatásra.
Május 10-től kezdődhet újra a tantermi oktatás az általános iskolai felső tagozatokon és a középiskolákban
.
Szintén április 19-től a szak- és felnőttképzésben is lehetségessé válik a jelenléti oktatás, valamint a vizsgák megtartása.

A kisiskolások április végéig diákigazolványuk felmutatásával, jegy vagy bérlet megváltása nélkül utazhatnak a helyközi vasúti és buszjáratokon + a BKK járatain is (a többi helyi járaton nem!).

A köznevelési-közoktatási intézményekben újra kötelező lesz a testhőmérséklet mérése érkezéskor, valamint a fertőtlenítés és a távolságtartás érdekében bevezetett intézkedések megtartása.

Ha egy szülő nem akarja óvodába, vagy iskolába küldeni a gyermekét, írásos kérelem alapján engedélyezhetik a távolmaradást az intézményvezetők. Aki a tanév során 250 óránál többet hiányzik, az év végén osztályozó vizsgát tehet a tantestület döntése alapján.

A vendéglátóhelyek teraszainak, kerthelyiségeinek nyitása az azt követő napon történhet meg, amikor a beoltottak száma eléri a 3,5 milliót. Ez várhatóan az április 19-i héten bekövetkezik, mert mostanra már csaknem 3,1 millióan kaptak oltást.

A jogszabály szerint a teraszok, kerthelyiségek reggel 5 óra és este fél 10 között lehetnek majd nyitva. Az ott tartózkodó vendégeknek az épületen kívül nem kell maszkot viselni, de a felszolgálóknak igen. Az üzletek belső területein csak a megrendelt étel és ital átvételekor, illetve a mellékhelyiség használatának idejére tartózkodhatnak a vendégek, és beltéren nekik is kötelező a maszkviselés.

A munkahelyi, iskolai, kórházi menzák és büfék nyitva lehetnek.

 

Forrás és további információ: Tájékoztató oldal a koronavírusról