A SINOSZ Békéscsabai Helyi Szervezetétől 2017. 05. 27-én látogatást tettünk a békéscsabai tűzoltóságnál, ahol szeretettel fogadták a csapatot.

“Istennek dicsőség – egymásnak segítség.”

Ez a jelmondat áll a békéscsabai tűzoltóság kincs-múzeum termében, ami összefoglalja a tűzoltók hivatásának lényegét. Hitük, elszántságuk, bajtársaikba vetett bizalmuk a szakmai felkészültséget egészíti ki. Minden egy cél, az emberi élet megmentése érdekében. A múzeumi bemutatón keresztül kisebb történelmi áttekintést kaptunk a tűzoltóság életéből: a helyi tűzoltók munkájáról a kezdetektől napjainkig. Ennek kapcsán Diószegi Gyula címzetes főtörzsőrmester úr elmondta, hogy az ő életükben is változást hozott a tűzoltóság és a katasztrófavédelem összevonása, melynek kapcsán a feladatuk több lett, ugyanakkor az állomány létszáma nem növekedett. Ilyen formában a tevékenységük jelentős részét képezi a katasztrófavédelem, a kármentési tevékenység. Elsősorban balesetek során segítenek, de gyakori a polgári lakosságnak végzett mentési tevékenység is.

Ezek után került sor a technikai eszközök bemutatására. Az állomány két vonulós kocsival rendelkezik, amely a szükséges oltószemélyzetet viszi. Emellett rendelkeznek egy vízszállító, egy műszaki, és egy nagy magasságot elérő létrás autóval. Az autók megtekintése után a főtörzsőrmester úr bemutatta az egyéb eszközök használatát, valamint a védőeszközöket is, oly formában, hogy beöltözött a menetfelszerelésnek megfelelően. Nagy örömünkre még egy rövid bemutatót is láthattunk, hogy a “lánglovagoknak” egy szempillantás alatt hogyan kell lejutniuk a szertárba a csúszdán, a segítségre siető, indulásra készen álló autóhoz, felvéve tűzoltóruháikat.

Úgy érzem, rengeteg új információt tudhattunk meg erről az igazán izgalmas munkáról, élmény volt mindenki számára.

Nagyon szépen köszönjük a színvonalas élménybeszámolót Diószegi Gyula tűzoltó címzetes főtörzsőrmester úrnak, Hrabovszki Norbert tűzoltó hadnagy úrnak, valamint a tűzoltó kollégáinak a fogadtatást, türelmét és a teljes körű bemutatást. Jelentős élménnyel gazdagodva jöttünk el.

Szabó Alexandra és Fekete István  – békéscsabai helyi elnökség