A kezdeti esős időjárás után egy napsütéses délutánon összejöttek szép nagy számban a sorstársak, hogy megismerjék a helyi sajtkészítő mesterségét és termékeit.

Dr. Székely Nóra előadásából kiderült, hogy már 15 éve foglalkozik sajtkészítéssel és nem cserélné le másra. A helyi piacon bővülő termékkínálatával 3 éve van jelen. Elmondta, hogy van tíz tehene, amit egy tanyán tart ismerősénél, így saját maga termeli a sajt és más tejtermékek alapanyagát. A saját sajtkészítő műhely körül kecskék és csüngőhasú kis malacok is vannak.

Elmagyarázta, hogyan jut el a tejtől a sajtig a folyamat és milyen kultúrával készíti el. A jelenlévő sorstársak kóstolót kaptak kezdésként, majd egy önkéntes jelentkezett az első tejtermék elkészítéséhez. Egy fiatalember jelentkezett és a sajtkészítő utasításai alapján összeállította a gyümölccsel ízesített joghurtot. Ezeket jóízűen elfogyasztották a jelenlévők. Amíg melegedett a tej, addig elmagyarázta, mi történik és mi miért szükséges. Megmutatta, milyen eszközökkel készíti a sajtot és azokat hogyan használja. A friss sajt elkészítése közben már körbeállták a tagok a sajtkészítőt, hogy közelebbről is láthassák és kipróbálhassák. A friss sajtot többféle fűszerrel lehetett ízesíteni.

Az előadás végén kérdéseket tehettek fel a jelnelévők és vendégünk készségesen válaszolt. A sorstársak megköszönték a szemléletes előadást.

Az előadás a SINOSZ SzÉP keretében valósult meg. A program legvégén Vass Zoltán KONTAKT területi képviselő tartott kisebb előadást és információkkal szolgált a sorstársak felé.

Szanda Gábor ügyintéző