Szombaton (augusztus 22-én) a SINOSZ Békés Megyei Szervezete részt vett a hagyománnyá vált Lecsófesztiválon, az újonnan épült Csaba Parkban.

Itt rendezték meg az I. Babaparadicsomot, ahol „Hallássérült gyermek a családban” címmel tartott egy interaktív beszélgetést a megyei titkár, Bognár Gyöngyi és Kozma Zoltán jelnyelvi oktató. Az infokommunikációs akadálymentesítést Kernné Fitor Margit jelnyelvi tolmács, a megyei SINOSZ-jelnyelvi tolmácsszolgálat szakmai vezetője biztosította.

Az előadáson elhangzott, hogy milyen vizsgálatokat, szűréseket végeznek a gyermekeken születésüktől kezdve. Felhívták a figyelmet a korai felismerés és fejlesztés fontosságára. Szó volt továbbá a bilingvális oktatásról és a szegregált és integrált tanulási lehetőségekről. Ezekkel kapcsolatos személyes tapasztalatairól számolt be Kozma Zoltán. Azt is elmondta, hogy siketként neki mit jelent a jelnyelv és hogy tanulmányaiban mekkora segítséget jelent neki a jelnyelvi tolmács jelenléte. E nélkül az akadálymentesítés nélkül nem valószínű, hogy még mindig iskolapadban ülne, így azonban egyenlő eséllyel vehet részt az iskolarendszer minden szintjén.

Az elhangzott információk után a program végéig lehetett kérdezni, beszélgetni a szervezet képviselőivel.

Köszönjük a lehetőséget a Csaba Baba Klubnak.