A SINOSZ “sanyis” vetélkedőjéről a tévében is!

Szeptember 24-én, szombaton, 10.35-től az M1 televíziócsatorna Esély című műsorában láthattok tudósítást a rendezvényről: > tovább a műsorról készült felvételhez.

Az Esély tévéműsort végig jelnyelvi tolmácsolással és feliratozva sugározzák minden alkalommal!

 


 

2016. szeptember 3-án reggel 7 órakor kezdtünk gyülekezni a SINOSZ Sportcentrumában. Az épület még üres volt, sehol semmi mozgás.

Aztán elkezdtek szállingózni először az önkéntesek, akik segítettek a Sportcentrumot „sanyissá” varázsolni, feldíszíteni, az állomáshelyeket kialakítani. Megérkeztek az állomásvezetők is, és kezdett átalakulni a Sportcentrum egy vidám színtérré.

Szépen, lassan megérkeztek a versenyzők is, 20 csapat 75 versenyzője regisztrált és állt a képzeletbeli rajtvonalhoz. A versenyzők többsége vidéki szervezeteinkből érkezett, 3-4 fős csapatokat alkotva. Részben a megyei „Keresd a Sanyit!” vetélkedők nyertes csapatai, részben a fővárosi „kalandozásra” alakított csapatok gyülekeztek, akiket fényfestés fogadott a sportcsarnokban.

 

A megnyitóban Jsanyi-kalandozas-slide-backuhász Ferenc ismertette a három legfontosabb szabályt, amelyet minden versenyzőnek be kellett tartania: a csapat akkor kaphatott pontot, ha együtt érkeztek az állomásra és minden versenyző részt vett a feladat megoldásában, a versenyzőknek karszalagot és egy „Sanyis” jelvényt kellett viselniük a vetélkedő alatt, valamint az „Iránytű” füzetükben levő helyszíneket sorrendben kellett meglátogatniuk. A csapatok az útra pogácsát, vizet és müzliszeletet kaptak, melyeket támogatóinktól kaptunk.

Nagy örömünkre SINOSZ-tisztségviselők és munkatársaink is szép számban beneveztek a vetélkedőre!

Három útvonalon zajlott a verseny:

A „Sanyi, a turista” útvonalon vetélkedett egymással 6 csapat. Az útvonal témája a belváros nevezetességei, a Deák tér és környéke történelme, épületei és a zsidó kultúra voltak. Két idegenvezető, Koltai Bálint és Lerch Gabriella ismertette meg a csapatokat a helyszínek érdekességeivel. A csapatok megfordultak az Elektrotechnikai Múzeumban is, ahol a régi nyakkendővasalótól kezdve a kezdetleges elektromos mosógépen keresztül a dobozos hallókészülékig sok érdekességet megismertek. Az útvonal utolsó állomása a Szimpla Kert volt, ahol épp kerékpáros forgatag, vásár volt. Itt Raj Ráchel cukrászdájának felajánlásából megkóstolhatták a flódnit, amely egy igazán finom, a zsidó kultúrához kapcsolódó sütemény, valamint egy pohár limonádéra mindenki a kert vendége volt. A turisták alig akartak visszatérni a Sportcentrumba, ahol várták volna őket még sportfeladatok, de a sétában megfáradt csapatok erre már nem vállalkoztak.

A „Sanyi, a szem-füles” útvonalon 7 csapat versengett. A Magyar Természettudományi Múzeumba látogattak el, ahol az érzékszervekkel kapcsolatos kiállításon és az állandó kiállításon oldottak meg feladatokat. Köszönettel tartozunk a Múzeum munkatársainak, akik összeállították a kérdéssorokat és végigvezették a csapatokat a kiállításon annak érdekében, hogy a tesztet helyesen meg tudják oldani. A Sportcentrumba visszaérve minden csapatot még egy állomás várt, ügyességüket mutathatták meg ezeken a helyszíneken.

A „Sokszínű Sanyi” útvonalon szintén 7 csapat versenyzett. Ők a feladataikat a Sportcentrum területén elhelyezett 7 állomáson végezték el.

A „Színház a világ” állomáson a SINOSZ alapítványa, a Hallássérültek Kultúrájáért Alapítvány képviseletében Takács Erika jelnyelvi tolmács és Mérai Katalin művésznő – a Barátok közt sorozat szereplője – várták a versenyzőket. Kata nagy meglepetést és örömet okozott a résztvevőknek, sok közös fénykép készülhetett vele.

A BRFK Baleset-megelőzési Bizottságát Horváth-Szászi Erzsébet és Karvaly Viktor képviselte, akik érdekes, mulatságos baglyos totóval és egy ügyességi pályával érkeztek hozzánk. A Sportcentrum parkolójában vertek tábort és várták a versenyzőket.

Fekete Róbert részegszemüveget hozott a Drunk Busters Magyarországi Képviseletétől. Az állomáson igen nehéz feladat várta a résztvevőket, mert a szemüveget feltéve kettős látásuk lett és így kellett különböző ügyességi feladatokat elvégezniük.

A „Villám Sanyi” állomásra a Rendezvénybázis munkatársai hoztak nekünk sok érdekes és mulatságos játékot, amelyeket nagy örömmel vettek birtokba a játékosok, Dávid Józsefné Erzsi útmutatása mellett.  A bicikli hullámzott alattunk, vagy el se tudtunk indulni vele, mert a hátra volt az előre, a jobbra meg a balra. A mini tandemre ketten felülni nehéz volt, hajtani még nehezebb. Itt lehetett golfozni és a fiúknak úszószemüvegben gombot varrni, a lányoknak teljes munkavédelmi felszerelésben szöget beverni. Nem volt könnyű.  A hulladékot is szelektíven gyűjtöttük egy játék során, amely igazi csapatmunkát igényelt a kötelek végénél állóktól. Rajzoltunk Sanyit és kirakóztunk is. Sanyi és a jókedv velünk volt minden mennyiségben!

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) képviseletében Czágler Emilné Edittől ismerhették meg a játékosok a víz körforgásának és a Földet körülvevő légkör és egyéb gázrétegek titkait. Itt is rövid tesztkérdések várták még a játékosokat, valamint az OMSZ jóvoltából kisebb-nagyobb ajándékoknak is örülhettünk.

A polgárőrök állomásán Laczka Zsanett fogadta a játékosokat. Amíg a valódi polgárőrök a parkolót biztosították, addig Zsanettnél velük kapcsolatos kérdésekre kellett megtalálni a jó válaszokat.

A sportos állomáson Szabó Zoltán többszörös magyar futóbajnok várta a hozzá érkező csapatokat. Iskolás korunk juthatott eszünkbe, amikor zsámolyról ugrálhattunk a szőnyegre, labdáztunk, ügyeskedtünk, karikát dobtunk, medicinlabdákkal dobhattunk. Végre sportolhattunk egyet – köszönjük Zolinak, hogy velünk volt és megmozgatott bennünket!

Hamar eltelt a nap, a visszaérkezés után ebéd és egy kis műsor fogadta a csapatokat. A műsort a váci  Védd Magad Sportegyesület (Krav Maga bemutató) és a Gyáli Tűzmadarak Mazsorett Csoport szolgáltatta. Ezt követte az eredményhirdetés.

Három teljesen különböző tudást és ügyességet igénylő útvonal volt, így egymással nem lehetett összehasonlítani az összes csapat teljesítményét. A különböző útvonalakon legjobban teljesítő 1-1 csapatot díjaztuk az elért eredményeik alapján.

A Sanyi, a turista útvonalon a Baranya megyéből érkezett Sopianae csapat (Grabecz Gábor, Halla Lajos, Halla Lajosné, Kerekes Aranka) hibátlan teljesítménnyel, a Sanyi, a szem-füles útvonalon az Egri kis vitézek csapata (Farkas Gáborné, Némethné Fink Katalin, Forgács Bálint, Kalitz Gabriella) 39 ponttal, a Sokszínű Sanyi útvonalon pedig a Szekszárdról érkezett Tolnai Tutik csapata (Jankó Péter, Szűcs Szabolcs, Zsédenyi Zoltán) teljesített a legjobban, 98 ponttal.

Minden jól teljesítő csapat nyereménye személyenként 1-1 db élményutalvány, amelyet ejtőernyőzéstől kezdve a masszázson keresztül az éttermi étkezésig nagyon sokféleképpen felhasználhatnak, valamint a Ferencvárosi Torna Club (FTC, Fradi) felajánlásából a Groupama Arénába egy-egy darab, focimeccsre szóló jegy.

A Hallássérültek Kultúrájáért Alapítvány a legegyüttműködőbb csapatnak, a Savaria lányok csapatának (Tóth Csabáné, Kiss Péterné, Horváth Istvánné, Tar Jánosné) egy-egy színházjegyet ajándékozott, amelyet jelnyelven akadálymentesített színdarab megtekintésére használhatnak fel.

A SINOSZ minden gyermeket megajándékozott egy-egy társasjátékkal, mert fontosnak tartjuk az Ifjúság évében, hogy a gyerekek és a fiatalok bekapcsolódjanak a SINOSZ életébe. A játékok mellett egyéni felajánlásból kerékpárvillogókat vihettek még haza a gyerekek.

Legidősebb versenyzőnk a 83 éves Varga Sándorné volt, aki szintén különleges, baglyokkal díszített párnát kapott, hogy a vetélkedő fáradalmait kipihenhesse otthonában.

A további résztvevők sem mentek haza üres kézzel, az Underground Kiadótól érdekes, izgalmas könyveket kaptak, illetve csomagjaikban hazavihették Sanyit, a baglyot kis ajándéktárgyakon, hogy el ne felejtsék ezt a napot.

Ha tetszettek a kiállítások és a séták, menjetek el a múzeumokba, városnézésre a szervezet tagjaival, családotokkal, barátaitokkal, ismerősökkel is!

Néhány kérdéssort érdekességként csatolunk, Te meg tudnád oldani ezeket? Próbáld ki!

A programon hajléktalan siket és nagyothalló tagjaink számára gyűjtöttünk adományt, köszönjük mindenkinek az adakozást és a vásárlást!

A program a T.É.M.A. projekt keretében zajlott, Sándor Judit, Pluhár Piroska Zsuzsanna és Répás Krisztina szervezésében.

A SINOSZ jelnyelvi tolmácsképző végzős hallgatóinak köszönjük, hogy egész nap rendelkezésre álltak és az akadálymentes kommunikációt biztosították. Köszönjük a résztvevőknek, hogy eljöttek, az önkénteseknek, hogy segítették a vetélkedő lebonyolítását.

További képek elérhetők a fotógalériában: Megtaláltuk Sanyit Budapesten!

 

Köszönjük támogatóinknak és együttműködő partnereinknek, hogy sikerre segítették a programot:

Sanyi, a bagoly (www.sanyiabagoly.blog.hu), Magyar Természettudományi Múzeum, Elektrotechnikai Múzeum, Országos Meteorológiai Szolgálat, Hallássérültek Kultúrájáért Alapítvány, Budapesti Polgárőr Szövetség, BRFK  – Fővárosi Balesetmegelőzési Bizottság, Drunk Busters Magyarországi Képviselete, Underground Kiadó, Interelektronik, Szimpla Kert, Torta.hu, Mobilkonyha Kft., Rendezvénybázis, FTC, valamint egyéni támogatók és közreműködők.

Támogatók - Sanyi döntő