A SINOSZ Fejér Megyei Szervezete – 21 fővel –  2018. május 12-én a SINOSZ SzÉP  “Kellemest a hasznossal” című programsorozat keretében két kiállítást tekintett meg Budapesten.

Délelőtt a Zwack Unicum Múzeumba látogattunk el, ahol betekintést nyertünk a Zwack család és a gyár történetébe. Végigkalauzoltak bennünket – a több mint 220 éves titkos recepten alapuló gyógynövénylikőr – az Unicum történetén, különlegesebbnél különlegesebb palackokat,  likőrkülönlegességeket nézhettünk meg. A látogatás során megnéztük a régi lepárló épületét, ahol láthattuk és meg is szagolhattuk a sokféle gyógynövényt, amelyek közül néhány jó eséllyel az Unicum titkos receptjének is a része lehet. Lejutottunk a tölgyfahordós pince labirintusának néhány folyosójára, ahol hónapokon keresztül érlelődik az Unicum. Megkóstoltuk az eredeti Unicumot és az Unicum Szilvát is egyenesen a tölgyfahordókból csapolva, így a jellegzetes illatokkal és ínycsiklandó ízek kavalkádjával zárult a múzeumi program.

Délután a Csongrád Megyei Szervezet tagjaival együtt a Body Kiállítást néztük meg. Megismerhettük az anatómai enciklopédiát – az emberi test titkait – tetőtől talpig betekintést nyertünk a bőrünk alá. A kiállításon látható emberi preparátumokat – a teljes testeket és testrészeket –  plasztinációs eljárással konzerválták. Az orvostudomány történetét 12 teremben végigjárva közeli képet kaptunk az emberi magzat fejlődésétől kezdve a belső szervek működéséről, a csont-, izom- és idegrendszer felépítéséről; a különböző betegségek  és egészségtelen életmód következtében elrákosodott szervekig – a dohányzó ember elfeketedett tüdeje és a rákos máj látványa sokkoló élmény volt számunkra. Sajnos a kiállításon a fotózás nem volt megengedett, így a tárlatvezetés után sikerült közös képet készíteni a Csongrád megyeiekkel.

Külön köszönet Gulyás Katalin jelnyelvi tolmácsnak, hogy a szinte egész napos programon kedvesen, türelmesen közreműködött!

Troppert Zita megyei titkár