A SINOSZ Mosonmagyaróvári Helyi Szervezete a Pálfy-villában, a Civil Házban működik. A ház egyik közösségi helyiségében, az ingyenesen biztosított Manninger-teremben mentálhigiénés segítő beszélgetésen vettek részt a tagjaink és az érdeklődők. A programot Dr. Vajda Katalin mentálhigiénés szakember tartotta 2021. október 12-én.

Október 10. a lelki egészség világnapja, s e naptól kezdődik, éppen most van a Lelki egészség hete.

Fontosnak tartjuk a lelki egészséget, és hogy segítő tevékenységet kapjunk ebben a rohanó világban, főleg a pandémia idején. Időt kell szánnunk arra, hogy leüljünk és egy kicsit megpihenjünk, tudjunk magunkkal foglalkozni.
Vannak olyanok köztünk, akik magukra vannak utalva, vagy nincs kivel beszélniük erről a témáról, vagy túl tapintatosak vagyunk, tehát kis csoportban könnyebb megnyílni, egymás között megosztani a gondjainkat, és esetleg tanulunk mások példájából is.

Az egész előadás a vírusokról, az oltásokról és az ezekkel összefüggő félelmeinkről szólt, prezentáció bemutatásával. Ismereteket kaptunk a vírus szaporodásáról és útjáról, valamint pusztításáról az emberi szervezetben. A COVID-19-vakcinák hatásosságáról is szó volt, megtudtuk, hogy mennyire védenek bennünket. Az előadó kitért a pandémiára mint krízishelyzetre is, mely több mint másfél éve velünk van. Említette, hogy a kormányzat által közzétett források és ábrák hitelesek, ezeket használta fel az előadásához.
Megismerkedtünk a stressz fajtáival is: a jó stressz (eustressz) pozitív érzésekkel és egészséges testi állapottal jár, a rossz, károsító stressz (distressz) negatív érzésekkel és zavart testi működéssel jellemezhető.

Visszaemlékeztünk az elmúlt időre, hogy a járvány mennyire fenyegetett bennünket a mindennapi és a családi, vagy a közösségi életünkben, ami valóban hatással van a lelkivilágunkra is: sokan nem hittük el a közbeszédben és a médiában megjelent, a külvilágról érkezett híreket, pl. Kínából vagy Olaszországból, de ennek ellenére az egyértelmű információ-áramlás biztosított volt, hogy csökkentsék a nép zavarodottságát, és elkerülje a tömeg pánikot. A COVID-19 váratlan helyzeteket teremtett, ezért gyors megoldásokra volt szükség. A vírus egy láthatatlan és eddig ismeretlen ellenség, további kutatások kellenek még a legyőzéséhez. Az összeesküvés-elmélet hívei bűnbakot kerestek, a közösségi médiában megjelentek az álhírek és babonák is, ez megnehezítette az emberek összefogását.

Az előadó arról is beszélt, hogy minden ember különböző védekező mechanizmussal működik: kétféle ember van, az egyik elkerüli a problémát, a másik problémamegoldó. Aki a problémamegoldó kategóriába tartozik, az általában tudomásul veszi, elfogadja az új helyzetet, betartja és másokkal is betartatja a szabályokat, feszültségcsökkentő eljárásokat hoz létre, a valós információkat csak a szakemberektől fogadja el. Eltökélt abban, hogy ide-oda nem ugrál, ha már egyszer döntött vagy választott. Társas támaszt nyújt az egészségügyi dolgozóknak, pl. tapsol vagy ételeket visz a kórházaknak. A lakosság részére civil segítők jönnek létre, pl. bevásárlás, gyógyszerkiváltás stb. Sok kis családon belül az összetartozás érzését a szeretet növeli.

Családi helyzetekről és azok megoldásáról is beszélt a szakember: zárt, közös térben sokan sokáig kényszerültek maradni, emiatt előkerültek a régi sérelmek, veszekedések és esetleg szakítások vagy válások is. Megnőtt a pszichológusokhoz fordulók száma is, pl. párterápiát kérve. Stressztörvény uralkodik a zárt lélektani térben is, ezért distressz állapotok alakulhatnak ki, de az is előfordulhat, hogy egyes párkapcsolatoknál vagy a családoknál erősebb lett a szeretet és a kapcsolat, mert összekovácsolta őket a járvány időszaka. A csoportunk tagjainál is előfordult ilyen pozitív tapasztalat, és volt olyan is, aki a magányossága miatt társaságot keresett a szervezetünknél.
Beszélt a felborult szülő-gyermek kapcsolatokról is, itt is változások alakultak ki a távoktatás és a home office miatt. Fontosnak tartja a családi kupaktanácsot, ahol minden családtagnak egyforma szava van. Legyünk rugalmasak egymáshoz és osszuk be az időnket! – ez volt a zárszava számunkra.

A programot követően, a klubnapon a résztvevők egymás között is megbeszélték az előadáson elhangzottakat, mindenki abban maradt, hogy tiszteletben kell tartani, ki mit mondott, ki oltatja és ki nem oltatja magát, valamint lassan újra fel kell vennünk a maszkot is zárt térben, mert újra felfutóban van a járvány az őszi időszaknak köszönhetően.

Köszönjük Dr. Vajda Katalinnak a segítő beszélgetést és Dr. Neubergerné Repka Margit jelnyelvi tolmácsnak az infokommunikációs akadálymentesítést is.

A program a SINOSZ SzÉP keretében valósult meg.

Orbán Evelin megyei ügyintéző