Május 13-án, pénteken a SINOSZ szervezetei közül a Fejér Megyei Szervezetben került megrendezésre az első mentálhigiénés tréning. Délután három órától hét óráig, vagyis négy órán keresztül zajlott a program, melyre időközben egyre többen csatlakoztak, de ez egyáltalán nem okozott problémát.

Ismerkedéssel kezdtük a napot, mindenki bemutatkozott és elmondta magáról azt, amit a legfontosabbnak tartott, hogy mások is megtudják. Már ekkor sok új információt kaptunk egymásról, sőt a trénerektől mindenki kapott egy kérdést, amire válaszolhatott, ha szeretett volna, például: Mi a kedvenc színed? Mi lenne a három kívánságod?

A bemutatkozás után tartottunk egy kis szünetet, hogy kifújjuk magunkat, majd következtek a “játékok”.

Hogyan mennétek át egy hídon, ha szemben indultok el egymással, de a hídról nem szabad lelépni? A megoldás nagyon egyszerűnek tűnik, miután már tudjuk, de az adott helyzetben talán eszünkbe sem jut.

Tudjuk azt, hogy vajon a problémakezelésünk milyen kategóriába esik? Vajon homokba dugjuk a fejünket és nem veszünk tudomást az elénk gördülő akadályokról vagy megpróbálunk kompromisszumot kötni a másikkal? Esetleg alkalmazkodunk és vitapartnerünk érvei elsőre meggyőznek, vagy addig versengünk vele, amíg célba nem érünk? Lehetőségünk van egy harmadik vagy sokadik megoldást találni, egy olyat, ami mindenkinek jó, egyben egyik fél sem sérül.

Ilyen és ehhez hasonló feladatokat kaptunk a tréning alatt, valamint szóba kerültek a mindennapi konfliktushelyzetek, melyeket egyszerűbben tudnánk megoldani, ha kicsit jobban figyelnénk a másikra is.

Köszönjük a hasznos délutánt és az együtt töltött időt két trénerünknek, Kovács Győzőnek és Bence Boglárkának; a segítséget a jelnyelvi tolmácsoknak, Szemánszki Renátának és Kiss Gabriellának, valamint a részt vevő tagoknak is.

Reméljük, sok hasonló programban lehet részünk a T.É.M.A. keretein belül és azon kívül is!

Szeredi Krisztina