A helyi szervezet tagjait, a sorstársakat egészségügyi témájú előadásra invitáltuk. Az idősebb sorstársaknak szóló témában, „Időskori balesetek megelőzése” címmel megtartott előadás a T.É.M.A. pályázatból valósult meg. Az előadásra Kovács Tibort, az Országos Mentőszolgálat Orosházi Mentőállomásának vezetőjét hívtuk el.

Az előadó kezdésként elmondta, hogy a kor előrehaladtával milyen rizikófaktorok jelentkezhetnek, melyek erősödhetnek fel idővel. Többek között a cukorbetegség, a stroke, a trombózis, a szívinfarktus mind-mind az időseket jobban veszélyezteti. Elmondta, hogy fontos a napi mozgás, a megfelelő, egészségesebb táplálkozás csökkenti a kockázatot. A gyógyszerekkel – pl. altató, hashajtó – kapcsolatban elmondta, hogy sokan rászoknak és egyre nagyobb mennyiségben veszik be ezeket, mert már úgy érzik, nem hat az adott mennyiség. A rendszeres gyógyszerszedésnek veszélyei vannak a szervezetre nézve. A segélykérő számról elmondta, hogy a 104 és 112 között van némi különbség, de mind a kettő hívható baj esetén. Tapasztalati példákkal mutatta be, milyen esetekben is hívják segélykérő számokat, és csak milyen esetben mennek ki a  mentők a helyszínre.

A jelenlévő hallgatók kérdéseket tehettek fel, illetve saját tapasztalataikat oszthatták meg. Vendégünk készségesen válaszolt és tanácsokat adott, ki mire figyeljen a jövőben. Az előadó reméli, hogy jövőre is találkozunk, és folytatja a témát a gyakorlati eszközöket bemutatva.

Szanda Gábor ügyintéző