2017. március 8-án a SINOSZ Hódmezővásárhelyi Helyi Szervezetének tagjai a Mercedes-Benz kecskeméti autógyárába látogattak.

A gyárlátogatást megelőzően instrukciókat kaptunk, a nagyothallóknak túravezetéshez használatos, rádiós mikroportot biztosítottak, és természetesen – a biztonsági előírásoknak megfelelően – a látogatók részére kötelező láthatósági mellényt is felvettük.  Bevezetésképpen két feliratozott rövidfilmet nézhettünk meg: az egyik a Mercedes cég filozófiáját ismertette, a második a kecskeméti autógyár történetét mutatta be.

A gyárlátogatás során a kecskeméti üzemben gyártott két autótípus előállításának technológiai folyamatával ismerkedhettünk meg a karosszéria-elemek préselésétől kezdve egészen a gyártószalagról kigördülő kész autókig. Lenyűgöző volt látni a robotok működését, az alkatrészek gyártószalaghoz juttatását just-in-time (éppen időben a megfelelő alkatrészt a megfelelő helyre) elv alapján, a lézeres érzékelővel ellátott automata szállítójárműveket, és a modern technika mellett bizony felfedeztük a hagyományos csőpostát is! Fokozottan ügyeltek biztonságunkra, hiszen a targoncák és vezető nélküli járművek nagy gyorsasággal suhantak el a látogatók részére kijelölt útvonal mellett.

Köszönet illeti idegenvezetőnket és a biztonsági szolgálat munkatársait, hogy lehetővé tették, hogy a minket kísérő jelnyelvi tolmács az üzemi területről tolmácsolhasson. Igaz, nem volt könnyű dolga tolmácsunknak, hiszen a termelés folyamatának látványa teljesen megragadta tagjaink figyelmét. Nagyon köszönjük Keglovics Zsuzsi jelnyelvi tolmács közreműködését!