Az alföldi embereknek különleges élmény egy gyárlátogatás, főleg ahol autókat készítenek. A SINOSZ Békés Megyei Szervezete már az elmúlt évben tervezte a kecskeméti Mercedes gyár meglátogatását, de csak ebben az évben tudtak fogadni bennünket, a nagy érdeklődésre való tekintettel.

Október 16-án végre eljött a nagy nap, nagy várakozás után 40 fővel, autóbuszos szervezésben sikerült eljutnunk Kecskemétre. Megérkezésünkkor az első meglepetést a gyár hatalmas méretei adták, valamint az a nagyszerű fogadtatás, amiben részesítettek bennünket. Ennek megfelelően mindenkit láthatósági mellénnyel és indukciós hallókészülékkel láttak el, valamint jelnyelvi tolmácsot is biztosítottak. Az előzetes tájékoztatás során beszámolót kaptunk a kecskeméti gyár létrejöttének előzményeiről, valamint tájékoztatást a gyár életéből és hogy mire ügyeljünk a munkaterületeken a látogatás során, mivel folyamatosan zajlik az üzemszerű gyártás.

Az első munkaterület a karosszéria elemek gyártása volt, amelyben a gépek nagysága, valamint a robottechnika volt lenyűgöző, melynek köszönhetően emberi kéz érintése nélkül készültek az egyes elemek. Ezt az élményt fokozta az a munkaterület, ahol az egyes karosszéria elemeket a robotok az autó karosszériájának megfelelően összeillesztették és meghegesztették, majd ezt követően a raktározó helyiségbe kerültek, szintén emberi kéz érintése nélkül. A következő munkaterületen az alkatrészek beszerelése történt a már festésre előkészített autókarosszériákba, ami már szakemberek szalagszerű munkavégzésével valósult meg. Ennek a munkaterületnek nagyfokú szervezettség és a pontos emberi munka volt a jellemzője.

Nagy élmény volt, amikor a szalag végén az összeszerelt, kész, gyönyörű Mercedes személygépkocsik legördültek. Végül a tüzetes ellenőrzés következett és az autók próbapályán történő tesztelése. Az üzem területének látogatása ezzel véget ért, ezt követően autóbuszra szálltunk, s igaz, hogy kissé fáradtan, de annál nagyobb élményekkel érkeztünk Békéscsabára.

Fekete István, elnökségi tag

SINOSZ Békéscsabai Helyi Szervezet