2021. július 3-án, szombaton Szomolyára kirándultunk Egerből, ahol egy mesélő falusétán vettünk részt. Örömmel láttuk, hogy vannak, akik nagyon várták már a szervezett kirándulós programjainkat.
A környező csendes favakban egy kis nyugalmat lelhet az ember az egész hetes hajtás után.
15 fővel utaztunk el Szomolyára, ahol egy nem mindennapi “falumesélést” hallhattunk Varga Viktória idegenvezetőtől, Balázs-Csoma Ildikó jelnyelvi tolmács fordításában.

Visszarepültünk Szomolya múlt századfordulójára, ahol lakodalomban “vettünk részt”. Régi fényképek nézegetésével ismertük meg az akkori kor kiemelt vezetőit, de találkozhattunk Fekete István barátjával is, akinek támogatásával adta be “A koppányi aga testamentuma” című első művét egy országos irodalmi pályázatra, ahol első díjat kapott. Itt is volt helyi kapcsolódás, és még oly sok jeles történelmi eseményben vettek részt a szomolyaiak! A helyi gyűjtést az idegenvezető állította össze, ami nagyon megkapó és szívet melengető volt.
A faluséta után egy kis borkóstoló és helyi mákos-túrós rétes várt bennünket. A feltöltődés után indultunk a kaptárkövek megtekintésére.

A Szomolyai Kaptárkövek Természetvédelmi Területen találjuk legnagyobb számban az egész Bükkalján előforduló, olyan, rendszerint kúp alakú kőtornyokat, melyek oldalaiban a letűnt korok emberei rejtélyes fülkéket faragtak. Az ország leglátványosabb kaptárköveit egy könnyű körséta formájában láthattuk. Igaz, a feljutás a hegy tetejére nagyobb kihívásnak látszott, mint amire készültünk, de volt segítség. Itt is megköszönjük a miskolci megyei ügyintézőnek, hogy a feljutásban segítette idősebb tagjainkat, akik így végigmehettek a csodálatos tanösvényen. 2019-ben újították fel a Kaptárkő Tanösvényt, mely acél platformokon, fémkorlátokkal védett lépcsősorokon mutatja be a kaptárkövek birodalmát. Ezen a biztonságos útvonalon még a legidősebb kiránduló tagunk is vállalta a megmérettetést. Gratulálunk Nagy Lászlóné 70+ tagunknak a kitartásáért!!!

Nagyon köszönjük a SINOSZ SzÉP pályázat támogatását. Anyagi háttér nélkül ez a program nem jött volna létre!
Köszönjük Balázs-Csoma Ildikónak a jelnyelvi tolmácsolást, és a tagoknak, hogy olyan szép számban vettek részt a járványhullámok utáni első “találkozós” programunkon!