Egy helyi méztermelő, Bere Szabolcs tartott előadást a jelenlévő érdeklődőknek a SINOSZ Orosházi Helyi Szervezeténél.

A bemutatkozás után sorra vette főbb pontokban a tudnivalókat. Elmondta, hogy egy méhcsaládban milyen fajta méhek vannak, és milyen kapcsolat van közöttük, illetve hogyan élnek. A méhek kaptárban laknak, ebben vannak azok a viaszos keretek, lépek, amikben összegyűlnek a nektárok. A méhész az aktuális időszaki virágzásnak – pl. akácfa – megfelelő helyre helyezi el a kaptárokat, és 200 méteres sugarú körben dolgoznak a méhek, gyűjtik be a nektárokat. Ha megtelik a mézkamra, megtörténhet a szüretelés, majd a mézpergetés. A méz minősége a víztartalomtól függ, ezért is fontos, hogy mikor történik meg a művelet. A maradék mézet visszaadja a méheknek téli táplálékul.

Vendégünk elmondta, hogy a méz természetes cukrokat, szerves savakat, illatosító anyagokat is tartalmaz. Mindenfajta méznek más a cukortartalma, illetve összetevőinek aránya.

A jelenlévők sok kérdéssel fordultak az előadóhoz, aki szakszerűen válaszolt rájuk. Az előadáson szemléltető képeket, eszközöket is megtekinthettek a jelenlévők. Reméljük, jövőre is folytatódik az előadás.

Szanda Gábor helyi ügyintéző