Mindennapjainkat úgy éljük, hogy kisebb-nagyobb közösségek, csoport részei vagyunk, – mint például a család, a munkahely, a hallássérült közösség – mert egy közösség tagjaként megéljük azt a jó érzést, hogy tartozunk valahová, nem vagyunk egyedül. Természetes tehát, hogy szeretnénk beilleszkedni. De mi van akkor, ha valamilyen kérdésben nem egyezik a véleményünk a csoport többi tagjával? Hajlamosak vagyunk ilyenkor elhallgatni valós gondolatainkat, azért, hogy megfeleljünk a többségnek.

Napjainkban az internet és a facebook világa nagyon jó példát mutat erre, ahogy azt a képsorozat is megjeleníti. 1-1 kattintással lájkolhatunk két ellentétes véleményt. De melyik a saját véleményünk? Ezt maguknak kell eldönteni. Nem arról van szó, hogy ne hallgassuk meg, más mit mond. Sőt, hallgassuk meg, gondolkozzunk el rajta, mert minél több információnk van egy kérdésről, annál jobb. De a döntés legyen a sajátunk!

A rajzos példára visszatérve meghallgathatjuk a csokit kedvelő barátunk véleményét, hogy a csokoládé azért jó, mert finom, sokféle, és jókedvünk lesz tőle. És meghallgathatjuk a csokit ellenző ismerősünk érveit, miszerint a csokitól elhízik az ember, egészségtelen, ráadásul a fogainkat is rongálja. Mindkét véleményt átgondolva csak azt lájkoljuk, amivel valóban egyetértünk, és vállaljuk döntésünket, még akkor is, ha nem mindenki ért velünk egyet.

A véleménynek azonban nem szabad bántónak lenni. Elmondhatjuk, mit gondolunk egy-egy kérdésről, hírről, témáról, de figyelni kell arra, hogy mást, vagy másokat nem bántsunk meg vele. Jogunk van kimondani a gondolatainkat, de ez nem jelenti azt, hogy jogunk van megbántani másokat. Sőt, ezzel még törvénysértést is elkövethetünk, ha nem vigyázunk!

A példa a facebook hatalmas világából való, de nem csak az interneten való kommunikációra, hanem a személyes kapcsolatainkra, a személyes beszélgetésekre is igazak az itt átgondoltak… Egy jó közösség nem lök ki magából, mert nem értesz egyet valamivel, ha nem sértőn fejezed ki véleményed.

Ez az én véleményem a témáról. És a Tiétek? Történt már Veletek hasonló dolog?

Válaszaitokat a „SINOSZ Esélyegyenlőség” facebook-csoportba várjuk!

 

Laczka Zsanett, esélyegyenlőségi referens