Mi a Te véleményed?

CI-vel az élet… más?

A hallássérült személyek közötti egyik legvitatottabb, ha nem a legvitatottabb témáról szeretnénk egy kicsit beszélgetni. Nem az a kérdés, hogy szeretjük-e, akarjuk-e, helyes-e a cochleáris implantátum, hanem az, hogy befolyásolja-e a sorstársak közötti kapcsolatot, ha valaki él a CI adta lehetőségekkel.

A CI, azaz a cochleáris implantátum egy a hallást elősegítő segédeszköz, mellyel kapcsolatban sok negatív és sok pozitív is tapasztalat van. Mindkét oldalt látni kell, mindkét oldalról érdemes informálódnia annak, aki gondolkozik ezen a műtéti beavatkozáson, mert fontos a teljes körű tájékozottság.

Milyen hatással lehet az emberi kapcsolatokra az, ha valaki vállalja a cochleáris implantációt?

A képsorozat egy kirekesztett helyzetet jelenít meg. „Főszereplőnk”, átgondolva a lehetőségeit, döntést hozott. A műtétet követően mégis úgy érzi, hogy egyedül van. Hogy lehetséges ez? Hisz láttuk, hogy voltak barátai! A műtét során az ember személyisége nem változik, csak a hallásállapota javulhat, ha sikeres a beavatkozás. Ez akadálya lehet a barátságoknak?

Az én véleményem, hogy minden emberi kapcsolat alapja a tisztelet. Ami azt jelenti, hogy tisztelem és elfogadom a másik ember véleményét, döntését, akkor is, ha nem egyezik az enyémmel.

És mi a Ti véleményetek és tapasztalatotok? Befolyásolhatja az emberi kapcsolatokat a cochleáris implantátum?

Válaszaitokat a “SINOSZ Esélyegyenlőség” Facebook-oldalra várjuk.

Laczka Zsanett esélyegyenlőségi referens