Mi a Te véleményed?

Idegennyelv-tanulás hallássérült diákként?

Az idegennyelvek tanulása kihívások elé állíthatja a halló diákokat is, hát még a hallássérült tanulókat! A képeken megjelenő hallássérült srác diplomát szeretne szerezni, aminek egyik feltétele az idegennyelv-vizsga megléte. Milyen lehetőségei vannak, és mi lenne számára az ideális?

A nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvény alapján szükség esetén a fogyatékossággal élő hallgatót „mentesíteni kell a nyelvvizsga vagy annak egy része, illetve szintje alól”. Ezt érdemes tudni minden hallássérült hallgatónak. Napjainkban azonban szinte elengedhetetlen, hogy tudjunk idegen nyelveken kommunikálni. A modern technológiai fejlődésnek köszönhetően a Föld bármely pontján élő siket és nagyothalló sorstársunkkal felvehetjük a kapcsolatot az internet segítségével, ezért érdemes idegen nyelveket ismerni. Ehhez azonban mindenképp szükség van egy hatékony oktatási módszerre.

Szerintetek mi, siket és nagyothalló emberek, hogyan sajátíthatjuk el legkönnyebben az angol, német, olasz, kínai és egyéb nyelveket?

Az első képen hangzó nyelven folyik az oktatás, a másodikon jelnyelven, a harmadik képen pedig úgynevezett bilingvális, azaz kétnyelvű oktatás zajlik. Ez utóbbi esetben mind hangzó nyelven, mind jelnyelven megkapja a diák a szükséges információkat.

Szerintetek mi a legjobb megoldás? Melyik a legideálisabb oktatási forma nekünk, siket és nagyothalló, idegen nyelvet tanulni akaró személyeknek?

Válaszaitokat a “SINOSZ Esélyegyenlőség” Facebook-oldalra várjuk.

 

Laczka Zsanett esélyegyenlőségi referens