Mi a különbség a home office és a távmunka között?

A távmunkában történő munkavégzést a Munka törvénykönyve részletesen szabályozza.

„A távmunkavégzés a munkáltató telephelyétől elkülönült helyen rendszeresen folytatott olyan tevékenység, amelyet számítástechnikai eszközzel végeznek és eredményét elektronikusan továbbítják.”

A távmunka esetén a munkavégzés nem a munkáltató telephelyén történik, a legtöbb esetben a munkavállaló otthonában, de máshol is lehet dolgozni.
A távmunkához arra is szükség van a törvény szerint, hogy a munkavégzés információtechnológiai és informatikai eszközzel történjen és a munka eredménye is elektronikus eszközzel jusson el a megjelölt helyre.
Erre az a munkajogi főszabály, hogy a munkaszerződésben kell megállapodni a munkaadónak és a munkavállalónak. Most a koronavírus miatt a veszélyhelyzet megengedi, hogy a „munkáltató a munkavállaló számára az otthoni munkavégzést és a távmunkavégzést egyoldalúan elrendelheti”.
A főszabály szerint a távmunkavégzés esetén a munkavállaló munkarendje kötetlen, de megállapodhatnak abban is, hogy a munkaadó osztja be a munkavállaló munkaidejét. Ez általában a munkakörtől, a végzett feladatoktól is függ.
Ugyanúgy lényegesek a biztonságos munkavégzés feltételei, ami a munkáltató felelőssége. A munkavégzés feltételeit a munkáltató jogosult ellenőrizni. Váratlanul nem állíthat be a főnököd, hogy ellenőrzést végezzen, meg kell állapodni ennek módjáról is. Tiszteletben kell tartania a személyhez fűződő jogokat.
Hogy milyen munkaeszközzel dolgozik távmunkában a munkavállaló, az a munkaadóval történő megállapodáson múlik. Ha a munkaadó biztosítja, akkor azt is megszabhatja, hogy csak munkavégzés céljából használhatja azokat a dolgozó.
A munkaviszonnyal összefüggő költségeket is egyeztetni kell (pl. telefon, internet, nyomtatási költség… stb.). Általánosságban ezek a kötelezettségek a munkáltatót terhelik. Ebben meg kell állapodni mindenképpen, ha távmunkában dolgozol.

Hogyan értelmezhető a home office a munkajog szerint?

A home office és a távmunka nem ugyanaz!

A munka törvénykönyve a home office-t még csak nem is említi. A kettő közötti különbség valójában a rendszeresség. Ha az otthoni munkavégzés rendszeres, akkor az jogilag távmunkavégzésben valósulhat meg. Vagyis kifejezetten rögzíteni kell a munkaszerződésben. De a koronavírus miatti veszélyhelyzet ezt is felülírja most.

A home office egy eseti jelleggel előforduló otthonról történő munkavégzés. Ezt elrendelheti a munkáltató is, de a munkavállaló is kérheti rá az engedélyt.

A munkaidőt ebben az esetben magának osztja be a munkavállaló, a munkaidejében azonban rendelkezésre kell állnia és munkát végeznie. A munkavégzés feltételeit általános szabály szerint a munkáltató biztosítja. Érdemes ugyanazokat a kérdéseket megbeszélni, egyeztetni, mint amit a távmunka esetén kötelező.

Érdemes létrehozni egy home office szabályzatot a cégnél, amikben ezek az információk megtalálhatóak.

⇐ Vissza a munkajogi infókhoz