Mi történik akkor, ha a munkáltatóm nem tud nekem munkát adni?

Ebben az időszakban sokan érzékelhetjük, hogy nincs annyi munka, mint korábban. Megrendeléseket mondanak vissza, nagyon sok vendéglátóhely bezárt, több gyárban le is állt már a termelés. Ilyenkor beszélhetünk a munkajog szerint állásidőről.

Ha állásidőt rendelnek el a munkahelyeden, akkor az alapbéredet fogod kapni. Ez azt jelenti, hogy semmilyen plusz nem jár, tehát például teljesítmény vagy jelenléti bónusz sem! Az alapbéred benne van a munkaszerződésedben is, vagy a havi bérpapírodon is meg tudod nézni a bruttó összegét. Az állásidő ugyanúgy teljesített munkaidőnek számít.

Előfordulhat az a helyzet, hogy a munkáltató valamilyen elháríthatatlan külső ok miatt nem tud foglalkoztatni. A törvény nem fogalmazza meg, hogy mit jelent ez az ok. Egy előre bejelentett áramszünet nem tekinthető elháríthatatlan oknak, tehát ilyen esetben az állásidő szabályait kell alkalmazni és jár Neked az alapbéred.

A jelenlegi koronavírus okozta helyzetben még tisztázatlan kérdés, hogy mit tekinthetünk elháríthatatlan oknak.

Egy gyár esetében például, ha a gyártáshoz bizonyos alapanyagokra van szükség, de az nem érkezett meg a koronavírus okozta helyzet miatt, akkor egyedileg kell megvizsgálni azt, hogy erre a munkáltató fel tudott-e készülni vagy sem.

⇒ alapbér: https://sinosz.hu/munkaero-piaci-fogalomtar/10-alapber/

⇐ Vissza a munkajogi infókhoz