Dióhéjban Fejér megyében működő szervezeteink 2018. decemberi eseményeiről

Szervezetünk meghívást kapott a december 3-ai CSEÖH sajtótájékoztatójára, melyet a Fogyatékossággal Élő Emberek Világnapja alkalmához kapcsolódva szervezett a Fejér Megyei Család, Esélyteremtő és Önkéntes Ház.

A Vörösmarty Színház együttműködésével a 2018-2019-es évadban  társadalmi érzékenyítés és szemléletformálás céljából akadálymentesített színházi előadásokat szerveznek Székesfehérváron. Ezen sajtóeseményen a  2018-2019. színházi évad 3 előadásos, teljes körűen akadálymentesített bérletes előadás-sorozatát harangozták be be a Más Fogyatékos Gyermekekért Alapítvány, a Fejér Megyei Család, Esélyteremtő és Önkéntes Ház, illetve a Vörösmarty Színház együttműködésében, mely az egyenlő esélyű részvétel megteremtésén túl a társadalmi befogadás előmozdítását is segíti. A három előadás: John Kander – Fred Ebb – Bob Fosse – Chicago, Peter Shaffer – Black Comedy, Jules Verne – Pavel Kohout – 80 nap alatt a föld körül. A színházi előadások időpontjairól a tagok mindenképpen értesülni fognak. A sajtótájékoztatóról bővebben itt olvashattok: Akadálymentesített bérletes előadássorozat.

Még aznap kora este szintén a  Fogyatékossággal Élő Emberek Világnapja alkalmából, az EsélyKör tagjai számára tartandó “Adventi csillogás” ünnepségre invitálták az elnökség tagjait. Ezen az ünnepségen számos más fogyatékosügyi szervezet képviselője, illetve tagjai vettek részt. Jelnyelvi tolmácsolással akadálymentesített kisebb karácsonyi előadásokat nézhettünk meg, Szemánszki Renáta közreműködésével.

Hagyományainkhoz híven a Mikulás-napi ünnepség sem maradhatott el, melyet december 7-én tartottunk a Székesfehérvári Helyi Szervezetünkben. A gyerekek mézeskalácsot süthettek Varga Viktóriával – a Geers székesfehérvári audiológusával –  aki évek óta önkéntesként vesz részt a rendezvényünkön. A Mikulás-napi program nemcsak a gyermekeknek kedvezett, akik a kis csomag reményében bátor-bátortalanul köszöntötték kis verssel a hosszú utazás során megfáradt Télapót; a felnőttek sem maradhattak ki az ünneplésből: szaloncukorral, egy kis pohárka forralt borral kedveskedett nekik a Télapó.

Brájer Éva székesfehérvári alpolgármester asszony jóvoltából lehetőséget kaptunk más szervezetekkel egyetemben a Diótörő december 13-ai nyilvános főpróbájának ingyenes megtekintésére, melyen 15 fővel vettünk részt.

December 15-én közös év végi kiránduláson vett részt a megye két helyi szervezete. A Gödöllői Királyi Kastélyt tekintettük meg akadálymentesített tárlatvezetéssel, és a program végén jóízű falatozással, teázással, forralt borozással. Sahin-Tóth Zoltán dunaújvárosi helyi elnökségi tag szívhez szóló beszámolóját ide kattintva olvashatjátok erről a kirándulásról.

December 17-én a CSEÖH szervezésében Tóth Lajos siket tagunk a székesfehérvári Tóvárosi Általános Iskolában érzékenyítő órát tartott. A gyerekek véget nem érően kérdésekkel bombázták az animátorunkat, aki személyes tapasztalatok alapján számos információt adott át az iskolásoknak a hallássérültek világáról.

Évzáró taggyűlést tartottunk december 17-én kora este Dunaújvárosban. Első napirendi pontként a tagok meghallgatták az elnök beszámolóját az év közbeni eseményekről, rendezvényekről, kirándulásokról. Szóba kerültek a a következő évi tervek és elképzelések is, de a hagyományos programok megszervezésén kívül sajnos érdemi hozzászólás, konkrét javaslat alig hangzott el. A taggyűlés második felében karácsonyi köszöntőt tartottunk, Sahin-Tóth Zoltán elnökségi tag pincepörkölttel lepte meg a tagokat, melyet közösen fogyasztottak el.

 

Troppert Zita megyei titkár