Rövid márciusi összefoglaló a SINOSZ Fejér megyei szervezeteitől

Hagyományainkhoz híven, márciusban sem maradhatott el a nőnapi köszöntőnk a megye két helyi szervezetében.

Március 8-án a Székesfehérvári Helyi Szervezetben Müllek Róbert megyei elnök verssel köszöntötte fel a megjelent siket és nagyothalló hölgyeket, kiknek egy-egy illatos tusfürdővel, pohárka pezsgővel és tálka gesztenyepürével kedveskedett. Március 18-án a Dunaújvárosi Helyi Szervezetben régi siket tagunk, Fülöp László üdvözölte a hölgyeket nőnap alkalmából, cserepes virágot kaptak a szervezet nőtagjai.

Március 22-én a Székesfehérvári Helyi Szervezetben a KONTAKT Tolmácsszolgálat területi képviselője, Gárdonyi Rafael KONTAKT-fórumot tartott.

Hasznos információkat adott át a KONTAKT-alkalmazás funkcióiról. SINOSZ-igazolvánnyal rendelkező regisztrált felhasználók vehetik igénybe ezt az ingyenes videó-tolmácsolási szolgáltatást. A regisztrált felhasználók jelnyelven, hangzó nyelven is, akár írásos kommunikációval és tolmács segítségével intézhetik el ügyes-bajos dolgaikat, hagyhatnak akár üzenetet is. A KONTAKT-szolgáltatás azért is előnyös, mert nem kell a tolmácsszolgálathoz személyesen elmenni, hanem otthonról, más helyről  – internetes hozzáférés szükséges! – is lehet a KONTAKT-on keresztül intézni teendőinket, problémáinkat. A hasznos tájékoztató után “Igaz vagy hamis?” kvízjáték következett, melynek kérdéseire az előadáson elhangzottak alapján kellett helyesen válaszolniuk a tagoknak. A legtöbb helyes választ adó három játékos KONTAKT promóciós ajándéktárgyakat vehetett át. A nagyothalló érdeklődők Kiss Gabriella jelnyelvi tolmács segítségével kapták meg a KONTAKT-tal kapcsolatos információkat.

Március 24-én a Más Fogyatékos Gyermekekért Alapítvány, a Fejér Megyei Család, Esélyteremtő és Önkéntes Ház, illetve a Vörösmarty Színház együttműködésében társadalmi érzékenyítés és szemléletformálás céljából akadálymentesített színházi előadáson vehettek részt a tagok. A korábbi felhívás alapján a SINOSZ-tagok előzetesen és kedvezményesen vásárolhattak 3 alkalmas bérletet a teljeskörűen akadálymentesített előadásokra.

Az első előadás a Black Comedy című bohózat volt: “a fiatal szobrász áramkimaradás miatt egy sötétlő lakásban reked. Várt és nem várt vendégei a sötétben egyre inkább úgy kezdenek viselkedni, mintha tébolydából szabadultak volna. A bohózat zseniális trükkje, hogy míg a szereplők a sötétben tapogatóznak, addig a közönség mindvégig fényesen mulat”.

A színpadi bohózatot Szemánszki Renáta jelnyelvi tolmács közel két órán keresztül fordította a hallássérült nézőknek jelnyelvre. Az előadás végén a színészek Renátát is kézen fogták, a közönség elismerését várva előreléptek, meghajoltak – hatalmas tapssal jutalmazta a publikum Renáta jelnyelvi tolmácsolását is.

Március 30-án a Dunaújvárosi Helyi Szervezet kirándulást szervezett a budapesti Pál-völgyi-barlangba. A Székesfehérvári Helyi Szervezet tagjai is csatlakozhattak erre a programra, szép számmal, összesen 17-en vettek részt a barlangi túrán.

A látogatók mesterséges járaton jutottak be barlangba. Láthatták azt a nagyon szűk aknát, amelyen keresztül 1904-ben felfedezték azt. Több mint egy évszázad során újabb és újabb szakaszokat fedeztek fel, így a Pál-völgyi-barlangrendszer a maga 30 kilométerével ma Magyarország leghosszabb barlangja. Ebben a barlangban viszonylag kevés a cseppkő, különlegességét elsősorban a hatalmas hasadékszerű folyosók, a hévizes források által formált gömbszerű formák, a csillogó kalcitkristályok, és mészkőben látható kagylók és egyéb tengeri élőlények kövületei jelentik. Útjuk során jártak a Színház-teremben, láthatták Damoklész kardját egy hatalmas, leesni “készülődő” szikla formájában, a Meseország cseppkőképződményeit. A barlangban viszonylag nagy szintkülönbségeket kellett legyűrni, így a túra felért egy testedzéssel. Külön köszönet Bíró Szimonettának a jelnyelvi tolmácsolásért, azaz a program akadálymentesítéséért.

A barlanglátogatás után a csoport a napsütéses Városligetbe ruccant át egy kávézásra.

Troppert Zita megyei titkár