Laczka Zsanett, a SINOSZ esélyegyenlőségi munkatársa tartott előadást a fenti címmel, több olyan témakört felölelve, amelyeknek az ismerete nem csak a hallássérültek körében fontos. Bár Zsanettnak nem volt szüksége a bemutatkozásra, mert ismerős a tagság körében, de röviden most is elmondta, hogy miben segíti szövetségünk munkáját.

Bemelegítőként a résztvevőknek több kép közül kellett kiválasztani, hogyan is viszonyulnak a jog világához? Szükséges rossz, vagy éppen nehezen igazodnak ki a paragrafusok között? Míg vannak olyanok, akik könnyen értelmezik az egyes paragrafusokat, addig másoknak a munkájuk is megköveteli, hogy ismerjék a jogszabályokat. Abban mindannyian egyetértettünk, hogy a mindennapi életünk részét képezik, így ha elsőre nem is szívleljük azokat, de érdemes jogtudatosan élni.

Az előadó ismertette a paragrafus fogalmát, kialakulásának történetét, valamint felhívta a figyelmet arra az ismeretre, miszerint a törvény előtt minden ember egyforma, és minden ember jogképes. A jogszabályok jellemzőinél kitért arra is, hogy azok többfélék lehetnek: parancsolóak, tiltóak, megengedőek.

Bár első hallásra száraz lehetett a jogszabályi hierarchia értelmezése, ugyanakkor Zsanett játékos feladattal készült: állítsuk sorba a hierarchia egyes elemeit, hogy melyik hol helyezkedik el a másikhoz képest. Majd mindenki kapott egy konkrét esetet, és a rövidítések közül ki kellett választani, hogy az hová tartozik. Az előadás során fontos szerepet kapott a jelnyelv, illetve a jelnyelvi törvény is.

Kvízjátékkal zárult az interaktív program, a résztvevők elgondolkodtató kérdéseket kaptak. Leginkább az gondolkodtatott el mindenkit, hogyan is néz kis Iustitia, az igazságot megszemélyesítő római istennő. Holtverseny alakult ki a helyezéseket illetően, első helyezést ér el Szalkai Gábor és Sulcz Attila. Mindketten hibátlanul töltötték ki a feladatsort. A második helyezést is többen osztották meg: Szőke Hejden és Eczet Tamás. Harmadik helyezést ért el Oláh Róbert, Ferenczi József és Szabó Anikó. A résztvevők tárgyjutalomban részesültek.

A rendezvény a T.É.M.A.-program keretében valósult meg.

Márton Márk megyei titkár