A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 2016 őszén ún. mikrocenzust, vagyis kis népszámlást végez.

Ez egy mintavételes népesség-összeírás, ami azt jelenti, hogy a népszámlálás, azaz az adatfelvétel nem terjed ki a teljes népességre, hanem csak a magyar háztartások 10%-át, az azokban élő személyeket érinti. A mikrocenzusba bevont háztartásokat a KSH postai úton értesítette – csak e háztartások tagjainak kell a kérdőíveket kitölteniük. A kiválasztott háztartások lakói között siket és nagyothalló személyek is lehetnek.

A mikrocenzusra 2016. október 1. – november 8. között kerül sor.

Az összeírást az ország 2148 településén mintegy 440 ezer címen végzi el a KSH. A mikrocenzust törvény rendeli el, a kiválasztott lakásokban lakók részvétele kötelező. Az adatvédelmi előírásokat szigorúan betartják.

A mikrocenzus alapkérdőívei a lakás- és a személyi kérdőív, melyekhez kapcsolódnak kiegészítő felvételek, úgy mint a társadalom rétegződése, az egyes foglalkozások presztízse, véleményünk saját jóllétünkről, az egészségi problémából fakadó akadályozottság, illetve a nemzetközi vándorlás.

A mikrocenzus adatfelvétele két szakaszban történik, az időszak elején interneten keresztül lehet válaszolni a kérdőívekre, ezt követően pedig számlálóbiztosok végzik az összeírást.

Internetes önkitöltés: 2016. október 1–9. 

Az internetes válaszadásra egyedi azonosító kódot használva van lehetőség. A kódot a mikrocenzusban részt vevő személyek postai levélben kapták meg.

> Tovább a kérdőívkitöltő honlapra

Összeírási időszak: 2016. október 10. – november 8.

Számlálóbiztosok keresik fel a háztartásokat, vagyis a lakásokban végzik el az összeírást laptopok és tabletek segítségével.

A mikrocenzus első eredményeit a KSH 2017 májusában teszi közzé.

 

A SINOSZ a Központi Statisztikai Hivatal felkérésére jelnyelvi adaptációkat készített a kérdőívekhez és a bevezető szöveghez, így a mikrocenzusban részt vevő jelnyelvhasználó személyek és az érdeklődők akadálymentes formában érhetik el az információkat.

 

A KSH oldalán szereplő jelnyelvi videókat itt is közzétesszük tájékoztatásképpen:

Mikrocenzus 2016 – Bevezető:

Mikrocenzus 2016 – Személyi kérdőív:

Mikrocenzus 2016 – Lakáskérdőív:

Mikrocenzus 2016 – kiegészítő felvétel – Egészségproblémából fakadó akadályozottság:

További információk: KSH – MIKROCENZUS 2106