2018. 10. 16-án 16:30-tól – szervezetünk felkérésére – Mesterházy Zsolt, a Mozgássérültek Aktív Egyesületének elnöke tartott előadást A mozgássérültek mindennapjai címmel, a SINOSZ SzÉP keretében. Báró, a mozgássérült-segítő kutya is elkísérte. Esélyóra volt felnőtteknek.

Zsolt 20 éves koráig ép ember volt, tehetséges, aktív sportoló, majd egy motorbaleset miatt mozgássérült lett. A mozgássérültség látványos fogyatékosság az emberek megítélése szerint. Az emberek gyakran előítéletesen gondolkodnak, úgy vélik, ha valaki kerekesszéket használ, akkor bizonyára baj van a fejével is. Zsolt próbál változtatni ezen a hozzáálláson. Általános szociális munkás szakon végzett a Kodolányi János Főiskolán, Székesfehérváron, majd az ELTE mesterképzésén szociálpolitikus végzettséget szerzett.
Zsoltot a balesete megtanította, hogy alázatos, türelmes legyen a környezetével szemben. Állapotát igyekezett elfogadni, feldolgozni 1-1,5 év alatt. El kell tudni fogadni, hogy a mozgássérültek élete akár teljes is lehet, de teljesen 100%-os életet nem lehet így élni.  Nem tudja azt csinálni, mint egy teljesen ép ember.

Az egyesület tevékenységei:

  • programszervezés tagjaiknak
  • kirándulások
  • sportprogramok szervezése tagjaiknak
  • szakmai tevékenység:
    • érdekvédelem
    • akadálymentesítésben működnek együtt a várossal
  • Az egyesületnek van egy kerekesszékes tánccsoportja is.

Különböző sportokat lehet végezni mozgássérülten: például siklóernyőzés, búvárkodás, vívás, kosárlabda kerekesszékben, rögbi.  Sajnos Magyarországon csak nagyobb városokban, legfőképpen Budapesten érhetők el a mozgássérültek számára különböző sportolási lehetőségek. Itt a környéken, Veszprém megyében nem nagyon van rá mód.

Miben segít a segítőkutya?

Báró egy vizsla-labrador keverék. Már egyéves korában minden feladatot el tudott végezni, amit a segítőkutyának tudnia kell. Fél év kellett, hogy Zsolt megtanulja, hogyan kell a kutyát kezelni. Ha az ember kezéből kiesik valami, akkor parancsra fel tudja venni.  Apróbb vagy nagyobb tárgyakat is. Az ajtót is ki tudja nyitni, villanykapcsolót tud fel-le kapcsolni parancsra. Báró funkcióját tekintve segítőkutya, de nemcsak segít, hanem barát és társ is.

Otthon, hazaérkezéskor az átöltözésben, vetkőzésben is segít. A cipőt az előtérben veszi le Zsolt, másnap, öltözéskor Báró odaviszi neki. A kutya le tudja venni a gazdája cipőjét, zokniját is. Van segítőkutya igazolványa (fényképes): az egyik oldalt Báró fényképe, a másik oldalon Zsolt fényképe van.  Ehhez az igazolványhoz vizsgázniuk kellett közösen.

A Kutyával az Emberért Alapítvány választja ki a kiképzésre alkalmas kutyákat. Tudják, hogy melyik emberhez melyik kutya illik. Végső soron mindig a kutyáé! Ennél az alapítványnál képeznek ki hallássérült-segítő kutyákat is.

Veszprémben problémás a közlekedés: a vasútállomás nem akadálymentes, a buszpark sem. Sokat változott pozitív irányban az akadálymentesség, pl. rámpák alkalmazása, járdaszegélyek lekerekítve.

Tagjaink jól érezték magukat az előadáson, sőt néhányuk kipróbálta, milyen kerekesszékkel közlekedni.

Köszönjük Földesi Éva jelnyelvi tolmács akadálymentesítő munkáját!

Pócza Barbara megyei titkár