Mint arról márciusban hírt adtunk, Németh Valéria, a SINOSZ tiszteletbeli tagja, mosonmagyaróvári szervezetünk korábbi kiváló vezetője 85 éves korában elhunyt. A szervezet jelenlegi elnöke által írt visszaemlékezéssel felidézzük a köztiszteletben álló előd munkásságát.

Németh Valéria 1931. 06. 11-én született Mosonban.

A Németh családban három gyerek született. Húga, Erzsébet veleszületett siket, akit szakmájának megszerzése után a család hazahozott és onnantól kezdve mindig együtt voltak Valikával. Még a betegágyánál is, az utolsó pillanatig.

Már az 1950-es évektől rendszeresen látogatták az akkori megyei titkárt, a szintén mosoni születésű Belecz Istvánt, és így kerültek kapcsolatba a Szövetséggel. Belecz István felkérte Valikát, hogy segítsen Mosonmagyaróváron is megalakítani a hallássérültek helyi szervezetét. A Szövetséghez 1975-ben csatlakozott.

Kezdetben a klubhelyiség keresésével és a berendezéseinek megszerzésén dolgozott. Ehhez nagyon sok segítséget kapott akkori munkahelyétől, a Rába Mosonmagyaróvári Mezőgazdasági Gépgyártól, ahonnan 37 év munkaviszony után ment nyugdíjba.

1979. január 7-én került sor a mosonmagyaróvári klubhelyiségünk megnyitójára. Innentől kezdve második otthona a szövetség volt. Rengeteg programot szervezett.

Én személy szerint ekkor ismertem meg Valikát, akivel  azóta is szoros kapcsolatban voltunk. Munkáját nagy odaadással és lelkiismeretesen végezte, a tagok érdekeit szem előtt tartva. Mindig mindenkihez volt egy kedves szava, mindenki bátran fordulhatott hozzá problémájával.

Munkásságát a SINOSZ a Cházár András-emlékérem bronz és ezüst fokozatának adományozásával ismerte el.

A mosonmagyaróvári hallássérültek szervezetének alapító vezetőjét 2017. március 17-én kísértük utolsó útjára a Mosoni temetőben.

Valika, példaszerű életet éltél. Erőt adtál minden mosonmagyaróvári hallássérült tagunknak. Emléked megőrizzük.

Nyugodjál békében!

Vámos Imréné helyi elnök, Mosonmagyaróvár