A SINOSZ Tatabányai Helyi Szervezete „Minőségiáru-védelem” címmel fogyasztóvédelmi előadást tartott Tatabányán, a TÉMA projekt keretében, 2015. október 29-én, 17 órai kezdettel a szervezet klubhelyiségében.

Az előadást Turza Gábor, a Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal Műszaki Engedélyezési és Fogyasztóvédelmi Főosztályvezetője tartotta meg. Az előadás témája szorosan kapcsolódott a fogyasztóvédelmi szabályokhoz,  információkhoz a fogyasztó vásárlók felé.

A program célja: a legfontosabb fogyasztóvédelmi szabályok ismertetése és hasznos tudnivalók nyújtása. Az előadó kitért arra, hogy a Fogyasztóvédelem milyen fogyasztói érdekeket és jogokat szolgál. Elsősorban a biztonságos áruhoz és szolgáltatásokhoz, ill. a vagyoni érdekek védelméhez nyújt segítséget és ad tájékoztatást!  Fogyasztó csak magánember, azaz természetes személy  lehet. A cégek nem minősülnek fogyasztónak.

Vendégünk fontos tényként közölte, hogy nagyon figyeljünk oda, mit vásárolunk, az egységár, a szavatosság ideje, a csomagolás módja fel van-e tüntetve, esetleg jótállási jeggyel rendelkezik-e? A gyermek- és fiatalkorúak védelmét szolgáló különös rendelkezésekre is felhívta a figyelmet, például, hogy a 18. életévüket be nem töltött személyek alkohollal, dohányáruval és szexuális termékekkel való kiszolgálása tiltólistán van! A termékbemutatókról, egészségügyi előadásokról is sok negatív tapasztalat hangzott el, sok, főleg idős embert átvernek, és silány termékeket tukmálnak rájuk! Ezek miatt sok panasz érkezett a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőséghez.

Végezetül  elmondta a tagtársaknak, hogy figyeljenek arra is, ha nagyobb technikai eszközt vásárolnak, azt 3 napon belül próbálják ki, használják, mert így, ha hibás árut vesznek, akkor az üzlet köteles kicserélni azt.

Az előadó még sok egyéb hasznos információval látott el minket, rengeteg  érdekes és tanulságos dologra hívta fel a figyelmünket.

Nagyon szépen köszönjük Turza Gábor úrnak a tartalmas és tanulságos előadást, sok mindenre rávilágított, amit a közeljövőben biztos hasznosítani fogunk.

Írta: Pocsai Istvánné helyi elnök

Fotó: Nagy László Miklós, Tvarosek Józsefné