2021. június 24-én, a hét legmelegebb napján, késő délután lelkesen útra keltünk Zalaegerszegről, indultunk levendulát szüretelni.

A Levendula Kert bejáratánál a tulajdonosok, Domján Krisztián és Németh Enikő vártak minket. Enikő mesélt nekünk a kertről, amelyet az Alsóerdő térségében alakítottak ki. Tízezer levendulatövet ültettek el 5 év alatt. Betekintést kaptunk a növények egész éves gondozásába, a helyes szüretelési technikát is megtanultuk.

Deák Ferenc természetgyógyász, meghívott vendégünk a levendula jótékony hatásairól tartott előadást.
Megtudtuk, hogy 100 kg levendula virágból 1 l illóolajat lehet előállítani és fontos arra figyelni, hogy csak a 100%-os tisztaságú olaját lehet a gyógyászatban felhasználni. Magyarországon is elismert gyógyhatása nem csak a levendulaolajnak van. Több illat is párosítható, ezek a kombinált olajak egymás hatását erősítik. Az illóolajokat ki is próbálhattuk.
Felhasználható a levendula virágja szára, levele is. Tea, szörp, olaj, fürdőolaj, bőrtisztító lemosó készíthető belőle, de szekrénybe rakva védi a ruháinkat a molyoktól is stb.

A sok ismerettel felvértezve, táskáinkat és a metszőollót a kezünkbe véve, beléptünk a levendulatengerbe. Az illat, ami fogadott minket, az leírhatatlan, de a programon készült képek a jókedvet visszaadják.

Közel 100 fafaj található a kertben: fehér és lilaakác, ciprusok, cédrusok, rododendron… A leghíresebb – már nem élő – fa mégis a 120 évesnél is idősebb matuzsálem. A közel egy és negyed évszázad alatt Zalaegerszeg történetét meghatározó eseményekből mutat be nekünk néhányat az évgyűrűi segítségével. Az évgyűrűk számolásával fontos események és azok dátumai kerültek a fára.

Köszönjük:

  • Domján Krisztiánnak és Németh Enikőnek a lehetőséget, a sok történetet és a levendulaszörp receptjét,
  • Deák Ferencnek a tudományos, érdekes előadást,
  • Jónás Zsófia jelnyelvi tolmácsnak az akadálymentesítést.

 Sok levendulavirággal, számos ismerettel és a levendulaszörp receptjével gazdagodtunk.

Köszönet azoknak, akik a pandémia utáni első programunkra eljöttek, melyet a SINOSZ SzÉP keretében valósítottunk meg.

Jó volt újra együtt lenni!