“Mozgással a közösségért – Tudd meg, mi az egészség titka!” című programunkat Kaposvár közelében, a Deseda-tó partján valósítottuk meg, a T.É.M.A. projekt keretében.

Szerencsére nagyon jó idő volt, végig sütött nap. Több mint 60 fő jött el: siketek, nagyothallók, jelnyelvi hallgatók és családtagjaik közösen vettek részt a mozgás-programokon és vetélkedőn.

Szalkai Iván megyei titkár megnyitotta a programot, tájékoztatta a résztvevőket a napi program részleteiről. Jógával indult a nap. A jógaoktató jelnyelvi tolmács segítségével előadta, hogy mire jó a jóga, aztán bemutatott pár gyakorlatot, amit a tagok is kipróbáltak. Ezután zumba zenés táncbemutató következett, a zumbaoktató jelnyelven tartott ismertetőt a zumbáról.

Közben a szervezők előkészítették a feladatokat az ügyességi akadályverseny állomásain. A csapatalakítás sorsolással történt, azzal a feltétellel, hogy a 3 fős csapatokban legyen siket-nagyothalló-halló személy is. A csapatoknak az állomásokon teljesíteniük kellett a feladatokat, minél rövidebb idő alatt elvégezve azokat. Végül a Fekete István Látogatóközpontban 3 feladatot – távcsöves, képkirakó és a tárlatvezetésen szerzett ismeretek alapján kvízfeladat – felváltva, párhuzamosan teljesítették. Az éppen várakozó csapatok pedig csónakáztak és sétahajóztak a Deseda-tavon.

Közben a többiek bográcslevest főztek. Mire a verseny véget ért, a magyaros gulyásleves is elkészült, nagyon finom lett, közösen elfogyasztották.

Az ezután következő eredményhirdetésen Szalkai Iván interaktívan, viccesen, kérdezve tájékoztatta a csapatokat az eredményekről. A résztvevők izgalommal várták az eredményeket. Nagyon szépen csomagolt konyhai eszközöket kaptak a legjobbak.

Szalkai Iván, megyei titkár