A SINOSZ Csongrád Megyei Szervezete egy újabb érdekes programmal várta az érdeklődőket Mozgással az egészségért! címmel. 2020. február 25-én, idén először kerestük fel Koncsek Krisztina gyógytornász, TestSzobrász és egészségtan tanár rendelőjét, ahol most is egy sportos, vidám tréningen vehettünk részt.

Foglalkozásunkat ezúttal is Albert Miklós vezette, aki bevezetésképpen néhány kérdést tett fel a résztvevők egészségi állapotáról – melyek szükségesek voltak a gyakorlatok biztonságos elvégzéséhez -, majd bemelegítésként néhány egyszerű egyensúly-gyakorlatot végeztetett velünk. Igazán meglepődtünk, hogy volt olyan gyakorlat, amely során be kellett csuknunk a szemünket. Ez is az egyensúlyérzékünket fejlesztette oly módon, hogy a hallásunkra és látásunkra sem támaszkodhattunk. Ezután megismerhettünk még sok más gyakorlatot, hogyan maradjunk egyensúlyban és kerüljük el az eséseket, és hogyan keljünk fel biztonságosan a földön fekvő helyzetből, ha esetleg már megtörtént a baj.

Játszva tanultunk, szó szerint kúsztunk és másztunk, mint a gyerekek. Utánoztuk macska, pók, medve és más egyéb állatok mozgását, eközben jól átmozgattuk rég nem használt izmainkat és lazítottuk letapadt kötőszöveteinket. Babzsákokkal célba dobtunk, kézen fogva, kört alkotva pedig hulahoppkarikákon bújtunk át úgy, hogy a karika körbejárt… Ugye el tudjátok képzelni, mennyire szórakoztató volt? Most is rengeteget nevettünk, igazán jó csapat jött össze.

A gyakorlatok során jó pár hasznos tanácsot kaptunk: milyen mozdulatokat érdemes otthon is gyakorolni akár mindennap, hogy fejlődjön az egyensúlyérzékünk? Az elvégzett feladat mit fejleszt, illetve kinek ajánlott, és kinek ellenjavallt? Nagyon gyorsan elrepült az egy óra, kellemesen elfáradtunk. A végén Miklós megdicsérte a részt vevő nyugdíjas hölgyek ügyességét és állóképességét, hozzátéve, hogy a foglalkozás során végzett gyakorlatok teljesítése már a mai fiatal generáció számára is kihívást jelent.

Ezúttal is köszönjük Albert Miklós munkáját, hogy útmutatást kaptunk egészségünk megőrzéséhez, fejlesztéséhez. Köszönjük Vörös Krisztina jelnyelvi tolmácsnak a kommunikációs akadálymentesítésben való közreműködését.

Nagy Éva Mária