Freskó vagy szekkó?

2020. szeptember 17-én a Szépművészeti Múzeumban járt a SINOSZ szervezésében egy 8 fős jelnyelvhasználó csapat, a 3 napos Műtárgyak Éjszakája programsorozat keretében. A CSODÁS CSARNOKOK című akadálymentes tárlatvezetésre  a Műtárgy.com és a  Hősök Tere Kezdeményezés megkeresése alapján került sor.
Az akadálymentesítésre egy újszerű módszert alkalmaztunk. Siket tolmács  – halló jelnyelvi tolmácsokkal együttműködve – fordította a halló tárlatvezető előadását. A siket tolmács szerepre Hetrovicz Máté munkatársunk örömmel vállalkozott.

A program során sok érdekes dolog elhangzott, többek között – a teljesség igénye nélkül – 2 különböző falképkészítési technikát is részletesen bemutatott a tárlatvezető. Az olasz megnevezések a készítés technikájára utalnak:

Freskó (’al fresco’ = frissen) esetén a temperafestéket a nedves vakolatra viszik fel, ami így mélyen beivódik a felső rétegbe. A vakolat gyors száradása miatt csak kis felületeket lehet egyszerre elkészíteni.
Szekkó (’al secco’ = szárazon) esetén a száraz vakolatra festettek a temperával, ez a technika gyakran kiegészítette a freskófestészetet a finomabb részletek kidolgozásában.

Rendkívül érdekes technikával lehet egy freskót megmenteni, áttelepíteni új helyszínre. Aki nyitott egy kicsit a falképfestészet iránt, mindenképpen látogasson el a múzeumba!

Örömmel állapítottuk meg, hogy a csoporthoz halló résztvevők is csatlakoztak, így a tárlatvezetés alatt egyfajta érzékenyítés is zajlott feléjük.

ο Ο ο

A múzeumból igyekeztünk időben eljutni egy közösségi térbe, ahol online kerekasztal-beszélgetésen vett részt a csapat, Kerekasztal-beszélgetés a művészeti élmény befogadásáról címmel. Az előadás alatt jelnyelvi tolmács biztosította az információt a jelnyelvhasználó siket és nagyothalló személyek számára.

 „Azt mondják, a művészet mindenkié. De vajon tényleg eljut mindenkihez? Különbözőek vagyunk, és bizony vannak, akiknek akadályba ütközik a művészeti élmény befogadása. …
A Műtárgyak Éjszakája az idei évtől kezdve fokozott figyelmet fordít arra, hogy élményprogramjai a fogyatékossággal élő emberek számára is látogathatók és befogadhatók legyenek.”

A SINOSZ támogatja ezt a célkitűzést, és reméljük, jövőre is részesei lehetünk egy hasonló kezdeményezésnek.


Közös ügyünk – Legyen a művészet tényleg mindenkié!
Művészet. Élmény. Befogadás. – online kerekasztal-beszélgetés a Műtárgyak Éjszakája 2020 keretében

“A jelnyelvi tolmács közreműködésével szervezett kerekasztal-beszélgetés a művészeti élmény befogadásáról szólt: hogyan juthat el a művészet a társadalom legszélesebb rétegéhez, beleértve a fogyatékossággal élő személyeket is. Ki mit tehet az ügy érdekében, ami közös célunk kell hogy legyen?”

A beszélgetés jelnyelvi tolmácsolással akadálymentesítve visszanézhető: