A SINOSZ Győr-Moson-Sopron Megyei Szervezete a Csornai Helyi Szervezet tagjai és az érdeklődők számára ingyenes múzeumlátogatást szervezett a Rábaköz fővárosában, Csornán. Több településről érkeztek Csornára a múzeumlátogatók 2021. szeptember 15-én. Tizennégy fővel, jelnyelvi tolmács közreműködésével megtekintettük a helytörténeti kiállítást és a néprajzi tárlatot is a Csornai Múzeumban.

A Csornai Múzeum Csornán, a Csornai Premontrei Prépostság épületének többszázados falai között kapott otthont 1969-ben. Beősze Antal pedagógus munkájának sokat köszönhet a Múzeum. A Rábaköz helytörténeti gyűjteményben az oktatáselméleti emlékek, céhes emlékek, illetve a kereskedelemhez tartozó tárgyak csoportja látható. A néprajzi tárgyakon belül kiemelendők a viseleti textíliák, jelentős a pásztorfaragás és a mestergerenda-gyűjtemény is, valamint a dőri fazekasság hagyományait őrző Völcsey-műhely-, illetve az újító fazekasságot képviselő Kovács János-féle kerámiagyűjtemény. A képzőművészeti gyűjtemény legértékesebb részét Hertay Mária festőművész szakrális témájú alkotásai láthatóak. Az állandó kiállításon “A csornai vásárok és mesterségek” címmel a XIX. századi paraszti világot mutatták meg a látogatóknak. Ebből kilépve, a mesterségek utcáján láthattuk a szabó-, a kékfestő-, a fazekas- és csizmadiaműhelyek eszközvilágát. A következő teremben a csornai búcsúk pillanatait idézték fel. A kiállítási egység zárásaként a folyosón a rábaközi pásztorfaragás, a népi hímzés és a búcsújárás emlékeit tekintettük meg. A Csornai Múzeum tárlatvezetője, Aszt Ágnes végigkísért bennünket, és lehetőséget adott speciális múzeumpedagógiai foglalkozásra is, melynek keretében néhány eszközt tapinthattunk meg.

Az ingyenes múzeumlátogatáson dr. Neubergerné Repka Margit jelnyelvi tolmács biztosította az infokommunikációs akadálymentesítést, amit ezúton köszönünk neki.

A tagoknak és az érdeklődőknek nagyon tetszett a múzeum minden tárlata. Szívesen jönnek máskor is. Köszönjük a Csornai Múzeumnak az ingyenes tárlatvezetést és a fotókat is.

A program a SINOSZ SzÉP keretében valósult meg.

Fotók: Csornai Múzeum
Beszámolót írta: Orbán Evelin megyei ügyintéző