2016. június 25-én rendezték meg Kaposváron a népszerű Múzeumok Éjszakája programot, ezen belül a „Hallj a kezeddel!” jelnyelvi tárlatvezetést. A tagjaink éltek a lehetőséggel és részt vettek a tárlatvezetésen.

A természettudományi, „Természeti örökségünk” című kiállításon a jelnyelvi tanfolyamot végző ottani munkatárs jelnyelven adta elő Somogy megye földrajzi helyzetének, domborzatának ismertetését, utána a terület földtörténeti kialakulásával ismerkedhettünk meg. Négy vitrinben mutatták be a földtörténeti korok jellemző kőzeteit és ősmaradványait.

Megtekintettük Somogy legfontosabb természetes életközösségeit, azok növény- és állatvilágát, diorámát (életkép)=egyes élőhelyek élővilágát. A vitrinekben gerinctelen állatok mini életképeiben, préselt növényekben és rovarpreparátumokban gyönyörködhettünk. A gombák formagazdagsága, a lepkék pompás színvilága és a nagyméretű színes fotók csodásak voltak!

Egy további teremben információt kaphattunk a környezetvédelem néhány aktuális helyi problémájáról.

A tagjaink kérdeztek és választ kaptak erről a kiállításról is. Érdekes, ill. élmény volt a jelnyelvi tárlatvezetés és örültünk a lehetőségnek! Utána sétával és fagyizással zárult az esti program.

 

Sándor Gábor, a megyei elnökség tagja