2020. október 10-én, Nagykőrösön városnéző sétán vettek részt a kecskeméti tagok.

Pesti Krisztina idegenvezetővel, aki kőrösi lakos, indult a séta a Városházától.

A Városházánál néhány történetet, érdekességet meghallgatunk, például az egyik, hogy az óra nem jár, mert az festve van. Azt az időt mutatja, amikor 1848-ban Kossuth Lajos Nagykőrösön járt és toborzó beszédet mondott az erkélyről. 1500 fő csatlakozott hozzá és állt be honvédnek. A Városházától nem messze van a református templom és az Arany János Gimnázium is.

A templomtorony régen tűzjelzőként is szolgált. Pest megyében, a fővároson kívül, ez az egyik legmagasabb templom, 56 méter magas, és homokkőből épült. Közép-Európa legjobb akusztikájú református templomának minősítették és benne Közép-Európa egyik legnagyobb pneumatikus orgonájának hangját élvezhetik az előre bejelentkező látogatók.

A templom kertjében található a Stróbl Alajos által készített Arany János és a vén gulyás című alkotás. Arany János mellszobra bronzból, Csonka Márton, a “vén gulyás” alakja és a temetését ábrázoló dombormű mészkőből készült.

A gimnázium történetének legfényesebb időszaka a szabadságharc bukását követő közel tíz esztendő. Ekkor tanított itt Arany János, s mellette, vele olyan hírességek, mint Szász Károly, Szilágyi Sándor, Szabó Károly, Szigeti Warga János vagy Mentovich Ferenc. A tantestületnek Arany korában hét akadémikus tagja volt. Tréfálkozva, de büszkén írta róluk a költő sógorának Nagyszalontára: “… A fél Akadémia Kőrösön lakik.”

Utána megnéztük a Hősök terét, ahol az I. világháborúban elesett katonák emlékére a gimnázium épülete előtt 1927-ben állították fel Zala György alkotását, a Hősök szobrát, melynek talapzatán 1011 nagykőrösi polgár neve olvasható.

A Hősök terén található az Arany Jánosról és családjáról készült bronzszobor is, melyet 2018-ban adtak át a megújult téren.
Arany Jánosról és családjáról 1863-ban készült egy fénykép. Ez alapján mintázta meg a költőt és családját Szabó György nagykőrösi, Munkácsy-díjas szobrászművész. A különleges „családi kört” Arany Jánoson kívül a felesége, a fia, a lánya és annak jegyese alkotja. A fénykép különlegessége még, hogy a költő egyedül ezen a képen látható csizmában. Arany János családjával 1851-ben költözött Nagykőrösre, és kilenc évig tanított a Református Gimnáziumban.

Elsétáltunk az 1956-os forradalom emlékére állított szoborhoz és Barta Margit szobrához, aki az egyetlen áldozata volt az 1956-os eseményeknek Nagykőrösön. Megnéztük a kuláküldözés áldozatainak emlékszobrát is.

Nem messze található a katolikus templom is, előtte van egy játszótér,egy Macska szobor ivókúttal és halas szökőkút.

A Szent László-templom 1782-88 között épült, magasba szökő, gazdagon díszített toronnyal.

Elsétáltunk a Kossuth-szoborhoz is, mely régen a református templom kertjében állt. Kemény kő talapzata körülbelül három méter, az álló szobor embernagyságnál magasabb, és bronzból készült. A 48-as évekből maradt arckép után készült, “a nagy férfiút a díszmagyar öltözetben mutatja, vállra vetett mentében, szónoki állásban. Jobbját beszédesen nyújtja előre, baljában pedig a görbe kardot tartja vízszintesen maga előtt. A szobrot Tóth András debreczeni szobrász készítette, az egész 8000 forintba került, Nagy-Kőrös városa maga gyűjtötte az összeget.”

Még elsétáltunk a Tímárházhoz, amely egy híres ipari műemlék épület, háromszintes, országosan egyedülálló emlék.
A tímárok nyers állatbőrből cserzéssel és más eljárásokkal sokféle bőrfajtát tudtak előállítani.

Meglátogattuk az Arany János Múzeumot is, valamint A nagy tanári kar szobrát és a honfoglaló Bor-Kalán nemzetségfőt idéző szobrot.

1928-ban Nagykőrösön Dezső Kázmér egykori polgármesterünk megalapította a múzeumot. Az Arany János Múzeum előtt 1996. augusztus 20-án avatták fel a szoborcsoportot. A nagy tanári karból heten a Magyar Tudományos Akadémia tagjai voltak. Arany János, Salamon Ferenc, Szilágyi Sándor, Szabó Károly, Szász Károly, Szigethi Warga János és Tomory Anasztáz.

Izgalmas, érdekes volt a várostörténeti séta Nagykőrösön. Köszönjük az élményt Pesti Krisztinának, és a jelnyelvi tolmácsolást Marton Orsolyának.

A programot a SINOSZ SzÉP keretében valósítottuk meg.

Szendi Magdaléna megyei titkár