A Nagyothallók Napja programjaként audiológiai előadás volt a SINOSZ Váci Helyi Szervezetében, melyet a Victofon Kft. munkatársa, Horváthné Kovács Gabriella audiológus szakasszisztens, szociális munkás tartott.

Az előadás témája a hallás – hallásgondozás volt

Bevezetésképp a fül felépítéséről, működéséről beszélt a szakember. Elmondta, hogy ma a hallássérülés népbetegségnek számít. Megtudhattuk, hogy a halláskárosodásnak több oka lehet. Genetikai, szülés során szerzett, gyermekkori betegségek, gyakori fülgyulladások, de gyógyszerek mellékhatásaként is szerezhetünk hallássérülést. Továbbá hirtelen hallásvesztés történhet baleset következtében, munkavégzés közben (zajártalom). Majd külön kitért a modern kori halláscsökkenés veszélyeire, ami elsősorban a tizenéveseket, fiatal felnőtteket érinti. Hiszen manapság azt látni, hogy nemcsak otthoni zenehallgatás közben viselnek fülhallgatót sokan, hanem utazás közben is, és gyakran túl hangosan, sokszor mások által hallható hangerővel hallgatnak zenét.

Beszélt az időskori halláscsökkenésről is, ami egy természetes folyamat része. Lassabban alakul ki, kezdetben alig észrevehető. Az ebben érintett idősek hangosabban hallgatják a tévét, rádiót, többször megkérnek, ismételjük meg a mondanivalót, mert nem értették.

Az idősek nem szívesen fordulnak orvoshoz, hiszen úgy gondolják, ez a korral jár, fájdalmat pedig nem okoz. Ugyanakkor a mentális állapotunkra is hatással van hallásunk állapota. Hiszen ha nem hallunk rendesen, kínos lehet folyton megkérni az embereket, hogy ismételjék el az elhangzottakat akár többször is. Félreértések keletkezhetnek, amit egy idő után az ember azzal küszöböl ki, hogy inkább kerüli a társaságot. Pedig a megfelelő hallásjavító eszközzel nem okozna problémát a beszéd megértése, egy-egy műsor megtekintése, zenehallgatás, kommunikáció. Ezért fontos, hogy audiológiai vizsgálatra ugyanúgy menjünk el, mint más szűrővizsgálatokra, és ha szükséges, a teljes körű vizsgálat után felírják a hallásjavító eszközt. Vendégünk hangsúlyozta, hogy fontos a megfelelő készülék kiválasztása, beállítása, ezért van a próbahordási időszak, ami 15 nap. Anélkül nem szabad hallókészüléket vásárolni, mert ki kell tapasztalni, milyen a napi viselése, kell-e még állítani rajta, hangosabbra, halkabbra. Azt is megtudhattuk, nem biztos, hogy a legdrágább eszköz a legmegfelelőbb, és a különböző média csatornákon reklámozott hallásjavító eszközöket nem javasolja. Minden esetben alapos vizsgálat után, személyre szabottan, audiológus szakorvosi javaslatra viseljünk hallásjavító eszközt, melyet a TB támogat. Ezeknek a készülékeknek, mint minden gyógyászati segédeszköznek, kihordási ideje van. Hat év a kihordási idő, ez alatt természetesen előfordulhatnak meghibásodások, főleg a megfelelő gondozás hiányában. Megemlítette, hogy a fül tisztán tartása épp olyan fontos, és elmondta, hogyan kell helyesen tisztítani fülünket. A fülillesztéket évente érdemes cseréltetni, persze sérülés esetén azonnal, mert ha az illeszték állapota nem megfelelő, a készülék nem működik rendesen.

Beszélt még a fülzúgásról (tinnitus), ami szintén nagyon sok embert érint, de ezt is lehet kezelni. Aki ebben a betegségben szenved, általában halláscsökkenése is van.

Érdekességként említésre kerültek híres emberek, akik nagyothallók, vagy siketként élnek-éltek.

A SINOSZ SzÉP keretében megvalósított előadás végén tagjaink apró ajándékokat kaptak a Victofon Kft. jóvoltából.

Schmittinger Erika helyi ügyintéző