A SINOSZ Nógrád Megyei Szervezete a T.É.M.A. program keretében szervezte meg, hogy az Esélyegyenlőségi Világnapon külön interaktív sátorral vehessen részt a rendezvényen, és egyben megtartotta a saját gyermeknapját is. Az esemény egyébként a Nógrádikumok és a nagycsaládosok találkozója jegyében került megrendezésre.

Helyszínként a festői szépségű Somoskői vár emlékparkja fogadta a vendégeket, mely egykoron ún. határátkelőként is szolgált. A kellemes időjárásnak köszönhetően nemcsak a helyi civil szervezetek vettek részt, de más városból is érkeztek résztvevők.

A nagyközönség számára a rendezvény szervezői különböző programokkal készültek, melyek főképpen kulturális jellegűek voltak: palóc mesemondó verseny, táncfellépés, a Bujáki Hagyományőrzők és egyéb programelemek, pl. játékos feladatok gazdagították a rendezvényt.

A SINOSZ Nógrád Megyei Szervezetének interaktív sátra különböző kiadványokkal és a siketekkel kapcsolatos helytörténeti bemutatóval készült. Az érdeklődők kitölthettek egy, a jelnyelvvel és a téves előítéletekkel kapcsolatos kvíz feladatsort, és a helyesen válaszolók kisebb tárgyjutalomban részesültek. Nagy örömünkre szolgált, hogy a diákok körében népszerű volt a feladatsor. Ehhez nyújtott segítséget az a poszter, mely alapján a kérdéseket összeállítottuk, így a tesztet kitöltők a tudásukat is gyarapíthatták.

Ezen kívül, ha bárkinek kérdése akadt a szervezet működésével kapcsolatban, információval szolgáltunk, továbbá bemutatásra került a KONTAKT Tolmácsszolgáltatás is.

A megnyitón Skuczi Nándor, a megyei önkormányzat elnöke mondott beszédet, majd köszöntőt mondott Becsó Zsolt országgyűlési képviselő.

Harangkondulás jelezte a programon résztvevő nagycsaládosok ünnepi találkozóját, és 280 darab lufi emelkedése köszöntötte jelképesen az EU 28 tagországát.

A szervezők ünnepi ebédre invitálták a résztvevőket. Délután főleg a fellépők kaptak nagy szerepet. A rendezvény résztvevői kirándulást tehettek a közeli vadasparkban, a geo-park magyar-szlovák tanösvényén, ill. megismerhették a Somoskői vár és környékének földrajzi különlegességét, a nemzetközi hírű bazaltoszlopokat.

A SINOSZ tagjainak gyermekeiről sem feledkeztünk meg, hiszen májusban gyermeknap is van: kisebb ajándékokkal, játékokkal kedveskedtünk nekik.


Márton Márk

megyei titkár