Július 22-én a XII. Nándorfehérvári Emléknapot rendezték meg Szegeden, Alsóvároson.

Idén volt 461 éve, hogy Hunyadi János csapatai és Kapisztrán János keresztes serege megverte a Nándorfehérvárt ostromló török szultánt és katonáit. A sikerről minden évben a csatához legközelebb eső hétvégén emlékeznek meg Szegeden tudományos előadással, gyermekprogramokkal, korabeli tánccal, zenével, hadijátékkal.

Hunyadi János és Kapisztrán János seregei megálltak Szegeden dél felé vonulásuk során, jártak az akkor már álló ferences rendháznál, a Mátyás téren. A Hunyadiak birtoka volt Hódmezővásárhely, és a törökverő Alsóvároson házzal rendelkezett.

Az edzettebbek a nagy meleg ellenére korhű ruhákban tanulták és gyakorolták a bajvívást, az érdeklődők pedig délelőtt és késő délután érdekes előadásokat láthattak a templom melletti téren.

ÚJSÁGCIKK ÉS KÉPGALÉRIA ITT TALÁLHATÓ

A Ferences Látogatóközpontban török gasztronómiai bemutatón vettünk részt, ahol nemcsak török harapnivalókat ismerhettünk meg, hanem olyan ételeket, alapanyagokat is, amelyek az oszmán uralom ideje alatt terjedtek el Magyarországon.

A törökméz könnyen elkészíthető, finom édesség, akinek kedve van hozzá, próbálja ki! A recept egyszerű (a Látogatóközpont kiadványáról való):

15 deka kristálycukrot és 4 deka mézet egy magas falú edényben kis lángon világosbarnára karamellizálunk. Elzárjuk alatta a gázt és gyorsan hozzákeverünk 6 gramm szódabikarbónát, de vigyázzunk, mert hirtelen habzani fog! A forró, habos karamellt óvatosan kiolajozott tepsibe öntjük. Hűvös, páramentes helyre tesszük, és hagyjuk teljesen kihűlni. Ügyeljünk arra, hogy biztonságos helyre tegyük! Ha valakire forrón ráborul, komoly égési sérüléseket okoz. Ha kihűlt, tetszés szerint felvágjuk vagy törjük.