2018. szeptember 6-án Nem csak magadra számíthatsz! címmel az áldozatvédelem témakörében hallhattunk nagyon hasznos előadást a SINOSZ Csongrád Megyei Szervezetében. Előadónk, Csete Ágnes rendőr őrnagy, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának munkatársa tartott fórumot az érdeklődőknek.

„Bárki válhat bűncselekmény áldozatává” – mutatott rá vendég előadónk. Célunk, hogy ezzel a fórummal ismertessük tagjainkkal, hogyan kerülhetik el az áldozattá válást, illetve, ha mégis bűncselekmény áldozatává váltak, akkor mit tehetnek, hova fordulhatnak, milyen segítségben bízhatnak, milyen jogokkal rendelkeznek.

Egyik legfontosabb tényező, hogy a bűncselekmény kockázatát csökkentsük óvatossággal, körültekintéssel, tájékozódással, illetve egymás iránti figyelemmel és felelősséggel. Számos megelőzési javaslatot kaptunk a trükkös lopások, betörések elkerülésére.

Tájékoztatást kaptunk arról, hogy ha már bekövetkezett a baj, hol lehet bejelenteni a bűncselekményt, és milyen fontos információkat kell tartalmaznia a bejelentésnek. Előadónk ismertette a Telefontanú Programot, illetve az áldozatsegítő támogatásokat, amely a bűncselekmény vagy tulajdon elleni szabálysértés áldozatainak szóló segítségnyújtás. Megtudhattuk, hogy ilyen szolgáltatások és állami kárenyhítés igényelhető, továbbá a különleges bánásmódot igénylő sértettek fogalmát is megismertük és hogy mit jelent ez az eljárás gyakorlatában.

Számos hasznos információ hangzott el, hogy hová fordulhatunk, ha baj van és segítségre van szükségünk, továbbá a kiosztott rendőrségi tájékoztató kiadványok is hasznos tanácsokkal szolgálnak.

Köszönettel tartozunk Csete Ágnes rendőr őrnagy és Vörös Krisztina jelnyelvi tolmács munkájáért.

Programunkat a SINOSZ SzÉP programjának keretén belül valósítottuk meg.

Nagy Éva Mária