A T.É.M.A. pályázat keretében megvalósuló programsorozatunk nyári szünet előtti utolsó alkalmán az okostelefonok „beállítások” menüpontjait ismertette Kovács Gábor, a Vodafone munkatársa.

Sokan nem szeretik bepötyögni az SMS-ek vagy egyéb szöveges üzenetek szövegét. Van erre is egyszerű megoldás. Az SMS-írásnál – készüléktől függően – található egy mikrofon ikon, melyre kattintva a telefon leírja azt, amit mi érthetően, tagoltan mondunk. A hangos keresés funkció pedig azt fogja megkeresni, amit mondunk, anélkül, hogy az mi begépelnénk.

A biztonsági asszisztens menüpont nagy segítség, ha valaki idős vagy beteg. Itt meg lehet adni egy telefonszámot vagy egy SMS szöveget, kiválasztani egy gombot, amire ezt beprogramozzuk. Így, ha valaki rosszul lesz, vagy bármilyen vészhelyzetbe kerül, nem kell a telefonkönyvben keresgélni, vagy az SMS szövegét begépelni, elég az adott gombot hosszan nyomni.

A készülékeket lehet energiatakarékos működésre is állítani. Ez a lehetőség segítség például egy hosszú utazáskor, amikor nem tudjuk tölteni a telefonunk akkumulátorát. Hosszú távon viszont nem ajánlatos használni, mert jelentősen csökkenti az akkumulátor élettartamát.

Gyakran előforduló kérdés, hogy miért lassult le a telefon vagy kapcsol ki magától. Ilyenkor érdemes az alkalmazáskezelőben megnézni, hogy milyen alkalmazások futnak. Ajánlott az okostelefonokat naponta kikapcsolni vagy újraindítani, így ez a probléma elkerülhető. Sok esetben a tárhely nagyságát figyelik a használók, pedig ennél fontosabb az olvasói memória, mert ez felel azért, hogy gyors legyen egy készülék.

Az általános információk után mindenki feltehette egyéni kérdését.

Legközelebb szeptemberben találkozunk újra.