A SINOSZ idén ünnepli fennállásának 110. évfordulóját. A Nógrád megyei tagokat az évforduló kapcsán múltidéző és összegző beszélgetésre hívtuk egy rendezvény keretében Somoskő várához.

A SINOSZ Nógrád Megyei Szervezete tavaly egy jubileumi ünnepség keretében emlékezett meg megalakulásának 40. évfordulójáról. Most a tagokat arra kértük, hogy emlékezzenek vissza a múlt történéseire, számoljanak be arról, hogy milyen aktív munkával, tagélettel kötődnek hozzánk, mit jelent számukra a SINOSZ, és miért jó e nagy múltú szervezet, ill. a sorstársi közösség tagjának lenni; milyen változásokon ment keresztül a szervezet az évek során, és vajon mit várnak a jövőtől. Erről kép- és hangfelvételt készítettünk, jelnyelvi tolmácsolással akadálymentesítve.

Másfelől ezzel a programmal a Nógrád Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház által szervezett Esélyegyenlőségi Világnaphoz is csatlakoztunk. A SINOSZ Nógrád Megyei Szervezete külön információs sátorral mutatkozott be, az érdeklődőknek érzékenyítő foglalkozást tartottunk, valamint a gyermekeket nyereményjáték is várta.

Az interaktív sátor különböző kiadványokkal és a siketekkel kapcsolatos helytörténeti bemutatóval készült. Az érdeklődők kitölthettek egy, a jelnyelvvel és a téves előítéletekkel kapcsolatos kvíz feladatsort, a helyesen válaszolók kisebb tárgyjutalomban részesültek. Nagy örömünkre szolgált, hogy a diákok körében népszerű volt a feladatsor. Ehhez nyújtott segítséget az a poszter, mely alapján a kérdéseket összeállítottuk, így a tesztet kitöltők a tudásukat is gyarapíthatták. Ezen kívül, ha bárkinek kérdése akadt a szervezet működésével kapcsolatban, információval szolgáltunk.

Délután főleg a fellépők kaptak nagy szerepet. A rendezvény résztvevői kirándulást tehettek a közeli vadasparkban, a Geopark magyar-szlovák tanösvényén, ill. megismerhették a Somoskői vár és környékének földrajzi különlegességét, a nemzetközi hírű bazaltoszlopokat.

Szepessyné Judik Dorottya megyei elnök

Márton Márk megyei titkár