Nem otthonról végezhető munkád van és félsz bemenni dolgozni a vírus miatt?

Sajnos önmagában az, hogy félsz a vírus miatti betegségtől, nem jogosít fel arra, hogy megtagadd az elrendelt munkavégzést. Ilyenkor be kell menni dolgozni. Kijárási tilalom esetén is a munkába járás elfogadott indok. Ha nem mész be dolgozni, akkor a munkáltató felmondással vagy azonnali hatályú felmondással megszüntetheti a munkajogviszonyt.
A munkáltatónak kötelessége biztosítani az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés követelményeit. Ha azért félsz bemenni, mert a munkáltató nem tett semmit a fertőzés elkerülése érdekében (legalább szappanos kézmosás lehetősége, szellőztetés, fertőzés elkerüléséhez szükséges minimális távolság, például a fertőtlenítő szerek kihelyezését, maszkok kiosztását vagy akár az otthoni munkavégzés engedélyezését), akkor nem rúghatnak ki. Fontos, hogy ezt Neked kell bebizonyítanod, hogy a munkáltató nem tett semmit a fertőzések megakadályozása érdekében. Erre hivatkozva tehát megtagadhatod a munkavégzést és erre az időre az alapbéred jár, mert ez állásidő.

De jó, ha tudod, hogy ha így döntesz, akkor is rendelkezésre kell állnod. Mit jelent ez? Ha a munkaadó megteremti az egészséges és biztonságos munkavégzés feltételeit és erről tájékoztat, akkor be kell menned dolgozni!

⇒ munkaviszony megszüntetése: https://sinosz.hu/munkaero-piaci-fogalomtar/22-munkaviszony-megszuntetese/

⇐ Vissza a munkajogi infókhoz