A Néprajzi Múzeum alapításának 151. évfordulója alkalmából 2023. március 5-én, vasárnap egész napos, ingyenes rendezvényre hívják az érdeklődőket, családokat 2 helyszínen.

Az esemény keretében a Kerámiatérben jelnyelvi tolmácsolással akadálymentesített, kurátori tárlatvezetésre várják a látogatókat.

időpont: március 5., 11:00-12:30

A múzeum tavaly átadott új, különleges főépülete a Városliget peremén található.
Cím: Budapest, 14. kerület, Dózsa György út 35.

A tárlatvezetést tartja: Bodnár Kata, jelnyelvi tolmács: Botos Barbara

Az agyagból való tárgykészítés szinte egyidős az emberiséggel, része volt az emberi kultúrának szinte a Föld minden pontján, minden történelmi korban. Két hosszú, mintegy 50 méteres vitrinben több mint háromezer kerámiát mutatnak meg a múzeum gyűjteményeiből. A formák, a színek, a kerámiatípusok, a készítőhelyenkénti variációk színes kavalkádjában tobzódhat a látogató.

Egyik oldalon bemutatkoznak a múzeum gyűjteményei, bennük a világ kerámiái Amerikából, Afrikából, Óceániából, Ázsiából és természetesen Európából. Több mint ötven magyar népi fazekasközpont legemblematikusabb termékei láthatóak a polcokon az Őrségtől a Kárpátok keleti oldalán fekvő Gorzafalváig, bemutatva a magyar népi fazekasság 18 leggyakoribb típusát.

A kiállítás létrehozásában részt vevő kurátor nemcsak a bemutatott tárgyak társadalmi, művészet- és művelődéstörténeti vonatkozásairól tud mesélni, hanem a kiállítás készítéséről, rendezéséről kulisszatitkokat, vívódásokat, vitákat, töprengéseket, a több helyen kényszerűen megkötött kompromisszumokat tud megosztani a látogatóval.

Találkozás: információs pult (mínusz 2. szint)

További infó: Kurátori tárlatvezetés jelnyelvi tolmácsolással

A program ingyenes, de a részvétel regisztrációhoz kötött!

Regisztráció

… … …

A Néprajzi Múzeum Napja: Ingyenes családi vasárnap – teljes program

Hasznos tudnivalók: Látogatói információk