[youtube id=”9Br314_JR2E” width=”781″ height=”439″ autoplay=”no” api_params=”&rel=0 ” class=””]

A SINOSZ Komárom-Esztergom Megyei Szervezetének helyi elnökségi tagjai vettek részt  a “Nézz körül!” elnevezésű programban, mely a T.É.M.A. projekt keretében  valósult meg.

Több helyszínt is meglátogatott az Elnökség (Pocsai Istvénné, Kőszegi Ferencné és Halma Tamásné). Nyolc helyszínen voltak, ebből 2 helyen, a tatabányai UPC-nél és a Vodafone-szaküzletben elutasításra került annak megvalósítása, hogy a kérdőíveket kitöltsük.

A többi 6 helyszínen készséggel álltak a rendelkezésünkre, nagyon segítőkészek voltak, toleránsak és felénk fordulva adtak felvilágosítást az akadálymentesítésről. Viszont személyfotó készítéséhez a T-Szol nem járult hozzá, csak a logót és a hivatal  bejáratát engedték fotózni. A többi helyszínen 1-2 fotó erejéig engedélyeztek a személyfotózást is.

A tatabányai helyszínek, ahol elvégeztük az akadálymentesítésről szóló kérdőívek kitöltését:

T-Szol, Távhőszolgáltató, Tatabánya Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala, Amplifon Hallásközpont, Magyar Államkincstár Tatabányai kirendeltsége, Tatabányai Rendőr Főkapitányság, Családsegítő- és Gyermekjóléti  Szolgálat.

Tapasztalataink a következőek voltak. A legtöbb helyszín csak részben akadálymentesített, viszont kulturált, jól megvilágított környezetben segítőkész ügyintézőkkel van ellátva.

A helyszínek közül a tatabányai Rendőr Főkapitányság az egyedüli, amely teljesen akadálymentesített a hallássérültek, sőt a látássérültek és a mozgáskorlátozottak számára is.

Indukciós hurokkal a Családsegítő- és Gyermekjóléti Szolgálat egyik terme rendelkezik, ugyanakkor minden ajtó mellett látható  rajzolt piktogram is, az olvasni nem tudó ügyfelek részére lett kitéve (fotón látható).

Jelnyelvi tolmácsot a Magyar Államkincstár, Tatabánya Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala és a KEM-i Rendőr Főkapitányság szükség esetén biztosít.

Ezeket tapasztaltuk meg a tatabányai szolgáltatóknál és a hivatalokban. A jövőben más szolgáltatókat is szeretnénk felkeresni.

Szöveg és fotó: Pocsai Istvánné, Tvarosek Józsefné, Kőszegi Ferencné