Az elmúlt napokban több panaszos jelzés érkezett Szövetségünk tagjaitól egyes televíziós csatornákhoz, ill. műsorokhoz való akadálymentes hozzáférés megszűnése miatt.
A kapott információk zavarosak, a szükséges szolgáltatói tájékoztatás hiányában egyelőre sem az érintett hallássérült tévénézők, sem a SINOSZ nem látja át a felmerült problémákat.

Mint arról mi is hírt adtunk, 2021. augusztus 10-től a Vodafone Magyarország siket és nagyothalló ügyfelei a Teletexten már nem érik el az RTL Klub feliratozott műsorait egy technológiai fejlesztés következtében.
A Magyar Telekom egyre több településen végez fejlesztéseket, és a telepített modern optikai kábelek nem képesek továbbítani az audiovizuális médiaszolgáltató által biztosított teletext jelet. Emiatt ezeken a helyeken a Telekom hallássérült ügyfelei a Teletexten már nem férnek hozzá akadálymentesen a televíziós műsorokhoz.

További panasz, hogy az RTL Klub csatorna egyes műsorai (Híradó és a Fókusz) 18:00 és 22:00 óra között – azaz főműsoridőbennincsenek felirattal ellátva.

A fent említett műsorterjesztők és médiaszolgáltatók eljárása következtében sérül a siket és nagyothalló emberek televíziós műsorokhoz való egyenlő esélyű hozzáférésének joga. Ez ellentmond a Médiatörvényben rögzített előírásoknak, ezért törvénysértő.

A SINOSZ levélben fordult a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnökéhez, kérve, hogy kezdeményezzen vizsgálatot az ügyben és tegye meg a szükséges lépéseket a jogsérelem megszüntetéséhez.

Várjuk az NMHH állásfoglalását, amelynek eredményeként az országos audiovizuális műsorszolgáltatók és műsorterjesztők továbbra is mindenben eleget tesznek majd a törvényi kötelezettségeiknek, hogy ezáltal a siket és nagyothalló emberek egyenlő esélyű hozzáférése újra biztosított legyen a tévéműsorokhoz.