Fejér megyében működő szervezeteinknél 2018 novemberében is több esemény zajlott.

Feliratos szerda címmel új, havi rendszerességgel tervezett vetítéssorozatot indított a Barátság Mozi annak érdekében, hogy a siket és nagyothalló embereket is moziba invitálja. Az első ilyen szerda november 7-e volt: két magyar filmet is vetített magyar felirattal a város mozija. Az időzítés nem  volt véletlen: az első vetítés két nappal előzte meg november 9-ét, a Magyar Jelnyelv Napját. Tagjaink az első alkalommal – a SINOSZ SzÉP keretében – kedvezményesen vásárolhattak jegyet a Tiszta szívvel és a Kincsem előadásaira.

November 9-én a Székesfehérvári Helyi Szervezetben Farkas-Bozsik Gábor tűzoltó alezredes, és november 19-én a Dunaújvárosi Helyi Szervezetben Szemler Zoltán tűzoltó százados a SINOSZ SzÉP keretében tűzvédelmi előadást tartott.

Az előadás során mindkét szervezet tagjai bővebb ismeretet kaptak a tűz keletkezésének okairól (nyílt láng, elektromos tüzek, dohányzás, tüzelő-, fűtőberendezés nem megfelelő használata):

  • Nyílt láng – Az égő gyertyát, mécsest nem éghető alátéttel, stabil helyre rakva használjuk, és soha ne hagyjuk őrizetlenül!
  • Elektromos tüzek – villamos hálózat hibája miatt alakul ki tűz, illetve meghibásodik az elektromos árammal működtetett eszköz, berendezés. Tüzek keletkezhetnek biztosítékok megtalpalásakor, drótozásakor; a hosszabbítót, kábeldobot ne használjuk feltekerve, mert az túlmelegedhet, megolvadhat, tüzet, égési sérülést okozhat. Lakás és ház felújításakor az elektromos vezetékek cseréjét bízzuk szakemberre, különböző anyagból készült vezetőket (réz és alumínium) tilos egymáshoz csatlakoztatni, kötéseket kialakítani!
  • Dohányzás – A felelőtlen dohányzás évente több száz tűzeset okoz. Ne dobjuk el az égő gyufát, égő cigarettacsikket!
  • Tüzelő-, fűtőberendezés közelében soha ne tároljunk éghető anyagot!

Felvilágosítást kaptunk arról, hogy a kialakult tüzet hogyan oltsuk el biztonságosan, saját életünk és testi épségünk veszélyeztetése nélkül –  ha másként nem megy, akkor a lakást/ingatlant elhagyva csukjuk be magunk után a bejárati ajtót vagy ablakot, ezzel megakadályozhatjuk, vagy lassíthatjuk a tűz továbbterjedését. Információt kaptunk a füstérzékelő és a szén-monoxid vészjelző megfelelő elhelyezéséről a lakásokban, házakban; felhívták figyelmünket, hogy a tűzoltói beavatkozás hatékonyságát korlátozzák főleg a társasházakban, lépcsőházakban menekülési útvonalat leszűkítő tárgyak, valamint a vagyonvédelmi rácsok; a családi házas övezetben a szabadtéri égetés veszélyeiről – az avar és a kerti hulladék égetésekor más hulladékot ne égessünk el, ezzel megelőzve az esetleges tüzek kialakulását. Az előadás során feltett kérdésekre a tűzoltók készségesen válaszoltak. Az előadások akadálymentesen zajlottak Némethné Hortoványi Zsuzsa és  Szemánszki Renáta jelnyelvi tolmácsok közreműködésével.

November 16-án a SINOSZ támogatásának jóvoltából – Tóth Lajos animátor érzékenyítő órákat tartott a székesfehérvári COMENIUS Angol-Magyar Két Tanítási Nyelvű Gimnáziumban. A rendhagyó tanítási órán a siket és nagyothalló emberek világába engedett bepillantást a diákok számára. Animátorunk a halláskárosodás okairól és mértékéről, a kommunikáció elősegítéséről, annak nehézségeiről; a hétköznapi helyzetek megoldásairól is beszélt.

Troppert Zita megyei titkár