A nyugellátások és egyes más ellátások 2022. november havi kiegészítő emeléséről szóló 375/2022. (X.5.) Kormányrendelet 4,5%-os emelést ír elő több ellátásban. A 4,5%-os emelést 2022 novemberétől folyósítják, azonban visszamenőleges hatályú, tehát az emelés 2022. január 1-jétől megilleti az érintetteket.

Többek között ezek azok az ellátások, amelyeket érint az emelés:

 • öregségi nyugdíj
 • özvegyi nyugdíj
 • szülői nyugdíj
 • árvaellátás
 • rokkantsági ellátás
 • rehabilitációs ellátás
 • fogyatékossági támogatás
 • vakok személyi járadéka

(Az emelésre jogosult személyek teljes listája ezen a linken érhető el.)

A 2022. január-október hónapokra járó emelés összegét a novemberben járó ellátással egyidejűleg, egy összegben folyósítják.

Az emelés feltétele:
Csak azoknak jár a 4,5%-os emelés, akiknek már 2021. december 31-én is megvolt az ellátásuk!

Speciális eset, amikor mégis jár az emelés:
Akinek volt már ellátása 2021. december 31-én, de 2022-ben felülvizsgálaton vett részt, és ugyanazt az ellátást állapították meg számára úgy, hogy nem volt egy nap kiesés sem a jogosultságában.

Ebben az esetben megtörténhet, hogy valaki mégsem kapja meg az emelést. Ennek oka, hogy már az új, idei határozati dátum szerepel az adatai között, és a korábbi ellátását nem érzékeli a rendszer. Ilyen esetben érdemes hivatalosan, írásban megkeresni a nyugdíjfolyósítót, mert valószínűleg ki tudják küszöbölni a problémát.

Érdemes az emelés érdekében hivatalosan, írásban megkeresni a nyugdíjfolyósítót annak is, akinek volt már emelésre jogosító ellátása 2021. december 31-én, de 2022-ben felülvizsgálaton vett részt, és másféle ellátást állapítottak meg számára, amely alapján szintén jogosult lenne az emelésre, de nem kapta meg.

Nem jár az emelés az alábbi esetekben:

 • Akinek 2022-ben állapították meg a felsorolt ellátások közül valamelyiket.
 • Aki az előző évben kapott már valamilyen ellátást a fentiek közül, de 2022-ben felülvizsgálaton vett részt, ahol ugyanazt az ellátást állapították meg számára, azonban közben megszakadt az ellátása.

Mikortól kapják meg az emelt összegű ellátásokat a jogosult személyek?

A 2022. január-október hónapokra járó emelést a novemberben járó ellátással egyidejűleg, egy összegben folyósítják, de az ellátás fajtájától függően más-más időpontban:

Nyugdíj*, rehabilitációs és rokkantsági ellátás esetén a jogosultak már a november havi ellátással együtt megkapják az emelést, januárig visszamenőleg. (Utána folyamatosan, minden hónapban az adott havi emelt összeget fogják kapni.)
– A novemberi fogyatékossági támogatást utólag, decemberben utalják, ezért az emelt összeget először december elején kapják meg az arra jogosultak, a januárig visszamenőleges emelésekkel együtt. (Ezután 1-1 havi emelt összegű ellátást fognak kapni folyamatosan.)

*A 4,5 százalékos évközi emelés a februárban folyósított 13. havi nyugdíj után is jár, így összesen tizenegy havi kiegészítő összeget kapnak meg a jogosultak novemberben, az aktuális havi nyugdíjjal együtt.
A folyósítás a megszokott módon történik:

 • aki bankszámlára kérte az utalást, annak november 12-én írják jóvá a kiegészítő emelést is,
 • aki postai úton kapja meg a nyugdíjat, annak a szokásos kézbesítési napon viszi ki az összeget postás.

Ha valaki jogosult az emelésre, de nem kapja meg a kiegészítő összeget a fenti időben, a lakó- vagy tartózkodási helye szerint illetékes kormányhivatalnál érdeklődjön!