Az Országos Idegennyelvű Könyvtár szeretettel vár minden érdeklődőt 2015. szeptember 25-én, pénteken 10-22 óráig az intézmény Nyílt Napján, melyet a Nyelvek Európai Napja alkalmából rendeznek meg.

A jelnyelv alakulása generációkon át címmel 18 órától előadást hallhatnak az érdeklődők az OIK Rendezvénytermében.

Mi történik a jelnyelvvel évtizedek során

Magyarországon közel tízezer siket ember él, akiknek a magyar jelnyelv az anyanyelve. A jelnyelv-használók köre azonban ennél lényegesen nagyobb. A jelnyelvi kommunikáció a siket emberek mindennapjaiban alapvetően magától értetődő. Azonban másként működik a nyelvhasználat a vegyes hallásállapotú családokban és másként akkor, ha családon belül több generációt érint a siket állapot. A jelnyelv változásának, fejlődésének, egyes jelek eltűnésének vagy átalakulásának folyamatát ezekben a családokban követhetjük nyomon leginkább. Interaktív prezentáció keretében, majd a tudományos megközelítést alátámasztva egy több generációs jelnyelvet használó siket család tagjait bevonva szemléltetjük, hogyan fest ez a változás a hétköznapokban.

A rendezvény egyik együttműködő partnere a SINOSZ.

Cím: OIK, Budapest, V., Molnár utca 11. (térkép és megközelítés)

A részletes program a mellékelt PLAKÁT-on, illetve a könyvtár honlapján olvasható, ill. a Facebookon is elérhető az esemény.
További információ: zupan.veronika@oik.hu

Forrás: www.oik.hu