„Nyelvvizsga akadályok nélkül!” címmel a magyar jelnyelv napján, 2021. november 9-én délután online workshopot tartottunk a nyelvvizsgaközpontok és nyelvvizsgahelyek munkatársainak.

A résztvevőket a SINOSZ négy nagyszerű munkatársa kalauzolta a programon: Szepessyné Judik Dorottya, aki a SINOSZ történeti gyűjteményét ápolja; Kassai Kornélia és Bakos-Balog Dóra, a SINOSZ Videóstúdió munkatársai; illetve Kajtár Dóra, a SINOSZ Hangforrás internetes oldalainak szerkesztője és a KÉPESEK VAGYUNK online magazin felelős szerkesztője.

Ismertettek néhány kapcsolódó alapfogalmat (siket, nagyothalló, hallássérült), bemutatták a siket és nagyothalló emberek kommunikációjának sajátosságait, a hallássérülésből fakadó akadályaikat és speciális igényeiket. A SINOSZ 2020-as kutatását alapul véve, saját tapasztalatokkal és élethelyzetekkel gazdagítva adtak tanácsokat, javaslatokat a nyelvvizsgákat lebonyolító intézményeknek, hogy mire figyeljenek, ha hallássérült vizsgázó megy hozzájuk.

A résztvevők – akik különböző nyelvvizsgaközpontok és -helyek munkatársaiként vettek részt a programon – nagyon nyitottak voltak. Bízunk benne, hogy módszertani javaslataink alapján egyre hatékonyabban fogják biztosítani a vizsgákon az egyenlő esélyű hozzáférést a siket és nagyothalló vizsgázóknak.

És hogy miért volt aktualitása ennek a programnak a magyar jelnyelv napján? Mert 2021 nyarán megnyílt a lehetőség arra, hogy magyar jelnyelvből is államilag elismert nyelvvizsgát tegyenek majd a nyelvvizsgázni vágyók.