A SINOSZ Szentesi Helyi Szervezete a Duna-Ipoly Nemzeti Park területére szervezett kirándulást 2022. július 5-én.

Mielőtt célba értünk, a buszon Ki mit tud? játékot rendeztünk az adott területről, utána osztottuk ki a Toókos Ferencné Editke földrajzszakos tanárnő és férje által készített ismeretterjesztő füzetet, amely segítségével felkészülhettünk a látottakra.

Ócsa város a Duna-Tisza-közi homokhátság északnyugati részén fekszik az Ős-Duna által létrehozott lápvidéken. Megérkezésünkkor a túravezetőnk már várt minket, és – tekintve a csoport magas átlagéletkorát – kicsit hitetlenkedve, de a csapat elszántságát látva vállalta a Turján-ösvény bemutatását. Nem csalódott, mert jókedélyű, érdeklődő csapatot vezetett, akik Talmácsi Ferenc elnök jóvoltából nagy mennyiségű szúnyog- és kullancsriasztóval felszerelkezve vettek részt a túrán.

A sikeres túráról visszatérve megnéztük a XIII. századi, román stílusú, premontei szerzetesek számára épült monostort. A szentélyben látható freskóegyüttest mindenki csodálattal nézte. Ezt követően az Öreg-falu, Ócsa legrégibb része következett, ahol megtekinthettük a kor magyar alföldi építészetének sajátosságait. Utána az öreghegyi löszrétegbe vájt pincesort tekintettük meg, ami maga a csoda a kontyos nádtetejű, hosszú gádoros pincéivel – ilyet még senki nem látott a csoportunkból. A borospince-látogatáson nem maradhatott ki egy kis borkóstoló sem, tájjellegű borokból.

Ezután újra buszra szálltunk, és következett Bugyi, ahol a Beleznay-kastélyt, majd Örkény, ahol a Pálóczi Horváth-kastélyt – egyébként ezek kúriák, csak a nép nevezte kastélynak – néztük meg. Nagyon kedves fogadtatásban volt részünk.

Végül a lajosmizsei Öreg Tanyacsárdában megvacsoráztunk, ahol minden igényt kielégítő kiszolgálásban és kitűnő étkekben volt részünk. Kellemesen elfáradva, sok-sok élménnyel gazdagodva, énekszóval tértünk haza.

A programot a SINOSZ SzÉP keretében valósítottuk meg.

Jelen beszámolónk közös munka gyümölcse, együtt írtuk meg a résztvevőinkkel, akiknek köszönettel tartozunk a szervezésért és az aktív közreműködésükért.

A KIRÁNDULÁS KÉPEI IDE KATTINTVA LÁTHATÓK